Journalist Zamira Abassanova is gevlucht uit Azerbeidzjan en woont nu in Leiden. (Beeld: Sleutelstad).

100.000 euro voor journalistieke projecten

Het Leids Mediafonds heeft in de voorjaarsronde, die op 1 april van dit jaar sloot, bijna 100.000 euro subsidie toegekend aan negen journalistieke projecten. Daarbij enkele series met achtergrondartikelen, reportages, podcasts, televisie-interviews, fotojournalistieke producties en de cijfercheck ‘Even narekenen’. Ook zijn er twee aanvragen van studenten¬† gehonoreerd. De resultaten worden bij het Leidsch Dagblad, Mare en Sleutelstad gepubliceerd.

Bij Sleutelstad start binnenkort het nieuwe televisieprogramma ‘Hello Leiden’ waarin nieuwkomers vertellen hoe ze Leiden ervaren. Het gaat bij deze groep ‘internationals’ om vluchtelingen, studenten en expats. Wekelijks maakt een aantal van hen kennis met de stad en met elkaar.¬†Een tweede Sleutelstad-project dat door een bijdrage van het Leids Mediafonds mogelijk wordt gemaakt is ‘Even narekenen’. Journalist Frank Steenkamp neemt wekelijks de cijfers die bij een specifiek onderwerp horen onder de loep.

In de ‘Leidsche leerschool van het Leven’ gaan de studenten Boukje van der Vos, Daphne Stolwijk en Mandy Meijer in een serie van tien tv-programma’s aan de slag met wat mensen zoal hebben geleerd in het leven in plaats van op school. Vervolgens worden die onderwerpen en ervaringen op Sleutelstad TV besproken met wetenschappers.

Rivier de Rijn
Het Leidsch Dagblad publiceert verhalen over een neergestort gevechtstoestel bij het oude Elisabeth Ziekenhuis aan de Hooigracht in 1943. Ook de resultaten van een onderzoek naar de geldstromen op het Leiden Bio Science Park komen in de krant, net als een aantal portretten waarin de relatie tussen Leidenaren en de rivier de Rijn aan bod komt. Tenslotte worden zes voormalige bewoners van de bed-bad-broodopvang in Leiden gevolgd. Wat is er van hen geworden na de sluiting van die voorziening.

Via het universitaire medium Mare worden ook enkele projecten gepubliceerd. In ‘PhD voor Dummies’ gaan twee Leidse onderzoekers op zoek naar het antwoord op de vraag of promoveren nog wel zin heeft. Ook de toename van het aantal eetstoornissen onder jongeren in coronatijd wordt hier uitgediept.

Versterken
Het Leids Mediafonds beheert jaarlijks 200.000 euro. De helft daarvan wordt beschikbaar gesteld door de gemeente Leiden, de andere helft door de Provincie Zuid-Holland. De gemeente en de provincie willen zo de lokale journalistiek versterken. De deadline voor de volgende aanvraagronde is 1 oktober 2021.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×