Een coronapatiënt op de ic bij het Leidse LUMC. (Foto: Rob van Dullemen)

Leidse regio telt meeste nieuwe corona-opnames sinds oktober

De stroom ernstig zieke coronapatiënten is in onze regio verder gegroeid. Landelijk bleef de situatie net stabiel, maar Leiden en omgeving telden afgelopen week het hoogste aantal ziekenhuisopnames in een half jaar tijd.

Vorige week begon het aantal nieuwe besmettingen eindelijk wat te dalen. Zoals toen al gemeld, bleef de druk op de ziekenhuizen hoog. Maar uit de Leidse regio kwam maandag nog slechter nieuws: de stroom nieuwe patiënten liep nog verder op.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

Vier per dag
Uit Leiden en directe omgeving moesten de laatste weken gemiddeld tien of elf coronapatiënten naar het ziekenhuis. De situatie in de ziekenhuizen was daardoor al kritiek, zoals artsen van het LUMC bij herhaling meldden. Maar afgelopen week liep de teller op tot het dubbele aantal: 23 geregistreerde opnames.

Een zo grote stroom nieuwe patiënten was in deze regio sinds eind oktober niet meer gezien. Ook de grotere GGD-regio Hollands Midden had met 84 ziekenhuisopnames nét een nieuwe jaarrecord, maar in de Leidse regio was de toename extremer. In de tweede helft van de week werden dagelijks minstens vier ziekenhuisopnames geteld – drie keer zo veel als in eerdere weken.

Van de vijf gemeentes uit de regio telde Leiden deze week dertien nieuwe coronapatiënten, Oegstgeest en Voorschoten elk vier en Leiderdorp twee. Overlijdens door corona werden er afgelopen week in deze gemeentes niet gemeld, maar te vrezen valt dat dit niet lang zo blijft.

Echo
Het aantal nieuwe besmettingen in de regio is zoals verwacht wel duidelijk gedaald. In Hollands Midden gingen de cijfers net als landelijk zo’n twintig procent omlaag. In Leiden daalden ze iets minder, met zestien procent. In Zoeterwoude bleven ze nog stijgen – zelfs tot recordniveau.

Elke keer blijkt dat de ziekenhuisopnames de besmettingscijfers met een flinke vertraging volgen. Het stijgende aantal ziekenhuisopnames in onze regio lijkt de echo van begin april, toen de derde golf in de Leidse regio pas goed op gang kwam. Landelijk gebeurde dat al vanaf half maart.

Die vertraging van een maand kan verklaard worden doordat een nieuwe golf besmettingen eerst op gang komt onder het jongere deel van de bevolking. Pas als zij de generatie van hun ouders hebben besmet, neemt het aantal ernstig zieken weer flink toe.

Huldiging
Zo lang nog niet alle vijftig-plussers en mensen met medische indicaties gevaccineerd zijn, kan dit patroon zich blijven herhalen. Daarom is het uitstel van nieuwe versoepelingen te begrijpen, net als de grote zorgen over de drukte in stadscentra en de voetbalhuldiging van afgelopen week. Als de naleving van de maatregelen verder verslapt, kan dit eind mei weer doorklinken in extra ziekenhuisopnames.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×