(Foto: Erfgoed Leiden en Omstreken).

Leidse politiearchieven Tweede Wereldoorlog online doorzoekbaar

De Leidse politiearchieven uit de Tweede Wereldoorlog zijn vanaf vandaag digitaal doorzoekbaar. Onder de naam ‘Dossier071’ heeft Erfgoed Leiden en Omstreken inzichtelijk gemaakt wat er tussen 1940 en 1945 dagelijks in de stad gebeurde en wie daarbij betrokken waren. De resultaten zijn via een zoekpagina op www.Dossier071.nl in te zien.

De politiearchieven vormen een belangrijke bron bij de reconstructie van de geschiedenis van Leiden en Katwijk in WO II. Vooral de dag- en nachtrapporten van de politie, waarin alle gebeurtenissen in de stad werden opgeschreven, geven een tijdsbeeld van de oorlogsperiode. Aan de hand van uniek fotomateriaal, getuigenverklaringen, politieaantekeningen en persoonlijke verhalen maakt ‘Dossier071’ gebeurtenissen digitaal toegankelijk.

Vrijwilligers
In het tweejarige project ‘Dossier071’ zijn als eerste de dag- en nachtrapporten van de politie tot en met 1941 onder handen genomen. In die rapporten staan de meldingen die binnenkwamen op het politiebureau in Leiden. Elke pagina uit deze rapporten is gescand en vrijwilligers hebben deze scans thuis overgetypt en toegevoegd aan de database.

Het dossier bevat dagelijkse én oorlog gerelateerde gebeurtenissen zoals burenruzies en onverwachte bevallingen, maar ook zedenmisdrijven, geweld door Duitse militairen, personen op de vlucht en verzetsactiviteiten. De locatie van de meldingen en melding zelf staan overzichtelijk weergegeven op de plattegrond van Leiden en zijn te lezen via een tijdlijn.

Nog veel werk
Alle archieven tot en met 1945, bijna 28 meter dossiers, zijn gescand en vanaf nu digitaal (tekstueel) te doorzoeken. De filtermogelijkheden, zoals het zoeken op onderwerp en locatie na 1941, werken nog niet volledig. Daar wordt de komende periode aan gewerkt door de vrijwilligers.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×