(Video: Gerry van Bakel).

Lekkere eieren van gelukkige kippen op de DZB Ecotuin: 'Een win-winsituatie'

“Ik was al een tijdje werkeloos. Had een moeilijke echtscheiding achter de rug en ik liep bij veel hulpverleners.” Het zijn de woorden van Martijn Perquin die vanuit een donkere periode een kans kreeg op de Ecotuin van DZB. “Ik begon met twee middagen per week. ” Nu is Perquin chef van de houtwerkplaats bij DZB. “Werken met planten en dieren werkte helend bij mij.”

Op de Ecotuin werken mensen met een bijstandsuitkering die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Hun problemen variĆ«ren van depressies, verslavingsproblematiek, nare echtscheidingen en andere lastige thuissituaties. “Er kan van alles in het leven in een paar stappen misgaan en dan heb je weer een beetje hulp nodig”, zegt Miquel Heemskerk, senior teamleider op de Ecotuin. “Wat we hier bieden is een plek waar mensen weer veilig onder de mensen kunnen komen.”

Er wordt gezamenlijk gewerkt in de buitenlucht en dat is volgens Heemskerk en Perquin het ‘geheim’ van Ecotuin. “Ik vond dat het leukste, dat je lekker buiten bezig bent”, vertelt Perquin die vooraf niet zoveel had met tuinieren of kippen. “Je ziet echt resultaat van je werk.” Dat geldt ook voor zijn werk nu als chef houtwerkplaats. “We halen meubels van de kringloop die niet meer bruikbaar zijn uit elkaar en maken er houten planken van die weer voor nieuwe producten gebruikt kunnen worden.”

Onder het werk in de Ecotuin is er tijd voor een praatje, maar daarnaast heeft Heemskerk wekelijks een coachingsgesprek met de deelnemers. “Dan bespreken wat iemand zou willen leren, wat voor werk iemand zou willen doen. De meeste mensen blijven hier drie tot zes maanden. Het begint vaak met een paar middagen per week, tot maximaal vier hele dagen. Het doel is dat ze daarna ergens een betaalde baan krijgen.”

Gelukkig
Naast de moestuin lopen er ook tweehonderd kippen rond op de Ecotuin. Met recht de gelukkigste kippen van Leiden en omstreken, want ze hebben een grote ren, krijgen prima voer en worden niet opgejut om zoveel mogelijk eieren te leggen. Maar ze leggen er genoeg om elke donderdag wat doosjes weg te zetten in het winkeltje van de Ecotuin en te leveren aan een paar grote afnemers zoals het eigen cateringbedrijf en woonzorglocatie Van Wijckerslooth in Oegstgeest.

Jaco Groen is bij Van Wijckerslooth teamleider gastvrijheid en initiatiefnemer om de eieren te gaan halen bij de Ecotuin. “We hebben uiteindelijk kippen gekocht die daar worden verzorgd en elke week krijgen we 140 scharreleieren van hen. Ik vind het een win-winsituatie. Duurzaam, sociaal en hele lekkere eieren. We gebruiken ze voor al onze gerechten: pannenkoeken, gebakken eieren, omeletten. Onze bewoners genieten er ook van.”

Lekkerder
Dat kan bewoonster Alida van Leeuwen helemaal beamen. “Zeg maar Atie, dat klinkt vlotter”, zegt Van Leeuwen, terwijl ze aan tafel gaat zitten voor een gebakken eitje. Daar houdt ze het meest van. “Soms gekookt, is ook goed. Maar gebakken is lekkerder.”

Elke donderdag is de winkel van de Ecotuin open van 8.30 tot 16.00 uur. Nu zijn er alleen nog eieren te koop, later in mei ook groente en fruit uit de moestuin. Kijk voor actuele informatie over openingstijden en aanbod op de Facebookpagina van Ecotuin DZB.

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×