Er zijn filmopnames gemaakt van de oplichter tijdens het pinnen.

Leidse raakt duizenden euro's kwijt door Whatsappfraude

Een 56-jarige vrouw uit Leiden is duizenden euro’s kwijt geraakt door WhatsAppfraude. Ze dacht haar dochter uit de brand te helpen, maar maakte haar geld over naar oplichters. Vlak daarna is het geld opgenomen in Rotterdam. De pinner is daarbij gefilmd.

Het slachtoffer kreeg op 30 maart een WhatsAppbericht van een voor haar onbekend nummer. Degene die het stuurde beweerde de dochter van de vrouw te zijn. Ze zou een nieuw telefoonnummer hebben, omdat ze een leentoestel gebruikte. De dochter zei een probleem te hebben. Ze moest met spoed een aantal rekeningen betalen. Onder andere voor een nieuwe telefoon, voor een MacBook en om een betalingsachterstand weg te werken. De vraag van de zogenaamde dochter was of de vrouw dit bedrag, in totaal 2750 euro, kon voorschieten. De volgende dag zou ze het geld dan weer terugkrijgen.

Hoewel de 56-jarige vrouw argwaan had en meerdere keren voorstelde om even te bellen, ging het toch mis. De nepdochter reageerde niet op het verzoek om te bellen en bleef maar vragen of haar moeder alsjeblieft kon helpen. Omdat de paniek steeds groter werd, besloot de vrouw mee te werken. Samen met haar man maakte ze het geld over.

Toen er daarna om nog meer geld gevraagd werd, belde de vrouw haar zoon. Die had meteen door dat ze werd opgelicht. Ook de bank was intussen in actie gekomen: de grote transacties werden als vreemd gezien en de rekening werd geblokkeerd. Maar het is al te laat: het geld is weg.

Geldezel
Vlak nadat het geld werd overgemaakt, is het opgenomen bij een automaat in Rotterdam. De pinner is daarbij duidelijk in beeld gekomen. Hij reed op een scooter en droeg een opvallende helm. Het geld blijkt te zijn overgemaakt op de rekening van een zogenoemde ‘geldezel’. Dat is iemand die zijn of haar rekening voor een klein bedrag beschikbaar stelt aan de oplichters. De beelden van de man die het geld heeft opgenomen, zijn dinsdagavond uitgezonden in het opsporingsprogramma Team West van mediapartner Omroep West.

Wie de pinner herkent, wordt verzocht om te bellen met 0800-6070 of Meld Misdaad Anoniem op 0800 7000. Tippen kan ook via het formulier dat bij deze zaak hoort.

112 Sleutelstad Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×