De Rodenburgermolen aan de Kanaalweg in Leiden. (Foto: Gerry van Bakel).

Digitale ode aan de molen tijdens Nationale Molendagen 8 en 9 mei

Dit jaar wel een Nationale Molendag, maar geen evenementen in en bij de molens zelf. Zaterdag 8 en zondag 9 mei draaien de wieken van de molens zoveel mogelijk en wordt er digitaal een ode gebracht aan het symbool van de Nederlandse polder. Daarnaast zijn er online allerlei activiteiten te vinden op de website Nationale Molendag.

Er is van alles mogelijk: digitale bezoeken aan een molen, een molenquiz, een fotowedstrijd, kleurplaten en uitleg over hoe een watermolen werkt en wat de omgeving voor een molen betekent. Ook in Leiden staan nog altijd negen molens. De bekendste zijn wellicht De Valk aan de Lammermarkt en molen De Put aan het Galgewater.

De Leidse molens werden gebruikt om polders droog te malen (Stadsmolen, Maredijkmolen, Kikkermolen, Stevenshofjesmolen en Rodenburgermolen), koren te malen (De Valk en De Put) of hout te zagen (De Herder en De Heesterboom). Op de website van Molens in Leiden zijn alle negen molens terug te vinden.

Museummolen De Valk is net als alle andere molens gesloten voor publiek vanwege de coronamaatregelen, maar heeft wel een virtuele tour op de website staan, die iedereen een kijkje achter de schermen gunt, waar normaal gesproken het publiek niet kan komen.

Advertentie

Cultuur Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×