De toelage voor studenten met een beperking moet omhoog. (Foto: Universiteit Leiden)

LSVb: 'Leiden te karig met toelage voor studenten met beperking'

Leidse studenten met een beperking krijgen van de gemeente een toelage van maximaal honderd euro per maand. Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en D66-raadslid Eric Krijgsman is dit te weinig.

Onlangs publiceerde de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en CNV Jongeren een lijst van alle gemeenten met de hoogte van aanvullende studietoeslagen voor studenten. Leiden bungelt onderaan met een bedrag van slechts honderd euro. Zwolle is van de grote Nederlandse gemeenten het meest genereus met 334 euro per maand. Het gemiddelde in de 25 grootste gemeenten is 242 euro. Het moet, vinden de LSVb, CNV Jongeren en D66 Leiden naar 300 euro.

Vicevoorzitter Lyle Muns van de Landelijke Studentenvakbond vindt het opvallend dat een studentenstad als Leiden zo’n klein bedrag uitkeert. ”Je ziet dat het de toegankelijkheid van het onderwijs beperkt. Voor studenten met een beperking is een bijbaantje vaak lastig.”

Verhogen naar 300 euro
Er is een wetswijziging in aantocht die de toelage landelijk gelijk trekt op 300 euro. Die wet zou afgelopen 1 januari van kracht worden, maar dat is uitgesteld tot 1 juli. En inmiddels hebben de gemeenten uitstel gevraagd tot 1 januari 2022. LSVb-voorzitter Muns: ”Dit uitstel is onbegrijpelijk, de studietoelage is geen luxe, maar broodnodig voor studenten met een beperking.” Daarom verzoekt raadslid Krijgsman het stadsbestuur van Leiden om de bijdrage al per juli dit jaar te verhogen naar 300 euro.

Daarnaast vindt Krijgsman dat de regeling beter onder de aandacht gebracht moet worden. Uit de inventarisatie van de LSVb blijkt dat de toelage door maar zeven procent van de studenten met een beperking wordt aangevraagd. Daarom wil Krijgsman van het stadsbestuur weten hoeveel studenten in Leiden gebruik maken van de regeling.

Advertentie

Leiden Onderwijs Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×