(Foto Sleutelstad).

Minder inschrijvingen aan Hogeschool Leiden, maar niet minder studenten

De Leidse Hogeschool noteert voor komende studiejaar minder inschrijvingen dan vorig jaar. Maar dat betekent niet dat er volgend jaar minder studenten zijn. Vanwege corona wordt er namelijk soepeler omgegaan met het bindend studieadvies.

Precieze aantallen zijn in deze meivakantie nog niet voorhanden meldt een woordvoerder van de Hogeschool Leiden. Maar de enorme studententoeloop die de Hogescholen vorig jaar noteerden omdat veel jongeren vanwege corona geen tussenjaar namen, herhaalt zich dit jaar niet in Leiden. Wat vorig jaar ook meespeelde was dat studenten zich konden inschrijven tot 1 juni in plaats van tot 1 mei. Ook kwamen er meer leerlingen van het middelbaar onderwijs af omdat er geen eindexamens waren. De cijfers van dit jaar goed vergelijken met die van vorig jaar is daarom lastig, meldt de woordvoerder.

Aanmelding voor zorgstudies op peil
De Vereniging Hogescholen concludeert dat het aantal eerstejaars weer langzaam richting de inschrijfaantallen van voor corona gaat. Dat beeld is te zien op alle hogescholen. Gemiddeld zijn er 6,8 procent minder inschrijvingen dan vorig jaar, meldt Maurice Limmen voorzitter van de Vereniging Hogescholen. Er zijn vooral minder inschrijvingen voor economische studies, blijkt uit de aanmeldingscijfers. De aanmeldingen voor studies in de gezondheidszorg zijn stabiel gebleven, zelfs ten opzichte van de forse toename van vorig jaar. Limmen: “Het is goed om te zien dat studenten wederom voor een opleiding in de zorg kiezen, daar is de nieuwe aanwas hard nodig.”

Het aantal buitenlandse studenten neemt ondanks corona toe. Deze toename kan een gevolg zijn van Brexit en het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit het Erasmus-programma, het Europese uitwisselingsprogramma voor studenten. Uitwisselingstudenten kiezen daardoor mogelijk vaker voor Nederland.

Universiteit
De aanmeldingen bij de Nederlandse universiteiten laten wel nog een groei zien. De Vereniging van Universiteiten (VSNU) verwacht komend studiejaar een toename van vijf procent in het aantal studenten. Of dat ook opgaat voor de Universiteit Leiden is nog niet duidelijk. Bij de Universiteit Leiden was niemand bereikbaar.

 

 

 

 

 

 

 

Leiden Onderwijs Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×