Veerkrachtig Leidens Ontzet krijgt vegetarische en halal hutspot

Bij de viering van Leidens Ontzet worden dit jaar tenminste drie soorten hutspot geserveerd tijdens de grote hutspotmaaltijd. Naast de reguliere stamppot van aardappelen, peen, ui en klapstuk kan er bij de viering dit jaar ook worden gekozen voor een vegetarische variant en wordt er ook halal hutspot geserveerd. Of er ook veganistische hutspot op het 3 oktobermenu komt is nog onderwerp van overleg en daardoor nu dus nog onduidelijk.

De samenstelling van de hutspot was een van de vooraf ingezonden vragen bij de algemene ledenvergadering die noodgedwongen, net als vorig jaar, digitaal werd gehouden. Een andere vraag, of zorg, die binnen was gekomen ging over het uitdelen van haring. De vragensteller was bang dat de inschrijving voortaan altijd online zal gaan plaatsvinden. Die angst is ongegrond. Zodra het weer mag en kan, vindt de inschrijving en de uitdeling van haring en wittebrood gewoon weer plaats in De Waag.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door sleutelstad (@sleutelstad)

Leidens Ontzet wordt dit jaar gevierd in het lange weekend van 2 tot en met 4 oktober. Het thema is dit jaar ‘veerkrachtig’.

Tijdens de tweede algemene ledenvergadering op rij die noodgedwongen digitaal werd gehouden werd verder teruggeblikt op de online viering van 2020. Die was vooral vanaf de bank te volgen via de televisie, omdat onder andere Sleutelstad 36 uur lang de 3 Oktober stream van de Vereeniging uitzond. Voor die stream betaalde de 3 October Vereeniging 53.000 euro, zo bleek uit het financieel relaas van de penningmeester. Er keken volgens de 3 October Vereeniging meer dan 100.000 mensen naar.

Wetenschappelijk insteek
De 3 October Vereeniging heeft een convenant gesloten met de Universiteit Leiden. Daarin is afgesproken dat de universiteit en al haar gebouwen gesloten zijn op 3 oktober. “Belangrijk voor de toekomst van de viering”, zei voorzitter Rik Kamps. Ook komt er een wetenschappelijke samenwerking om Leidens Ontzet ook op die manier verder in te bedden. Om de uitvoering daarvan te borgen, neemt voortaan een hoogleraar van de Universiteit Leiden zitting in het bestuur. De eerste is hoogleraar International Governance Kutsal Yesilkagit.

De leden van de vereniging stemden verder in met een statutenwijziging die ook internationale leden mogelijk maakt. Ook komen er vier soorten erelidmaatschappen. Niet alleen oud-bestuursleden komen voortaan in aanmerking voor zo’n eervolle status, maar ook commissarissen, vrijwilligers en gewone leden die zich bijzonder hebben ingespannen voor de vereniging.

Het duurt nog 149 dagen tot 3 oktober!

Advertentie

Leiden Maatschappij Leidens Ontzet 2021


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×