(Foto: Politie).

Politie: opvallend veel overlast door jongeren op het water

Het vaarseizoen is alweer zes weken geleden begonnen en dat merkt de politie aan het aantal boten dat op het water is. Ook het aantal klachten over het vaargedrag van sommige schippers is weer gestegen. Vooral de bewoners van woonboten hebben veel last van te hard varende boten.

In de afgelopen weken is de politie meerdere keren op pad geweest omdat niet iedereen zich aan de vaarregels houdt. Opvallend is dat veel jongeren met rubber- of kunststofboten op pad gaan, maar niet in de gaten hebben wat zij veroorzaken. Meerdere jongeren zijn bekeurd of naar HALT gestuurd voor te hard varen, het veroorzaken van onnodig hoge golven en het niet dragen van een dodemanskoord.

Boete
Politie en BOA’s van de verschillende gemeentes in de regio controleren vooral streng op het te snel varen in de omgeving van woonboten. De boetes voor de verschillende vergrijpen kunnen oplopen tot 600 euro voor het varen zonder vaarbewijs. Het varen met een snel vaartuig zonder dodemanskoord kost de overtreder 250 euro en bij het veroorzaken van onnodig hoge golfslag wordt het sanctiebedrag bepaald door de Officier van Justitie.

Ook op water gelden snelheidslimieten. Te snel varen tot zes kilometer per uur levert een prent van 100 euro op. Voor een snelheidsoverschrijding tot en met vijftien kilometer per uur geldt een straftarief van 150 euro.

112 Sleutelstad Leiden Leiderdorp Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×