(Foto: Screenshot Google Maps).

Zwemmen blijft toch verboden in Hofvliethaven: 'Egoïsme wint van gezond verstand'

Zwemmen in het water van de Hofvliethaven in de Voorschotense wijk Starrenburg II wordt toch verboden. Begin dit jaar leek het er nog op dat het gemeentebestuur zwemmen wilde toestaan, maar het verbod blijft van kracht. Dit zorgt voor oplopende spanningen tussen voor- en tegenstanders. Teleurgestelde bewoners roepen op om massaal naar een digitale bijeenkomst van de gemeente te komen, ondanks dat die alleen bedoeld is voor omwonenden van de Hofvliet.

Mag er nou wel of niet gezwommen worden in de Hofvliethaven? Een paar jaar geleden voerde toenmalig burgemeester Pauline Bouvy-Koene het zwemverbod in. Bewoners van wie veel kinderen daar graag zwommen, kwamen daarop in actie en hielden een buurtenquête. Met de resultaten gingen ze naar de gemeente om te vragen of het verbod ingetrokken kon worden. Daar wilde de gemeente wel in meegaan.

Begin dit jaar brak er echter een felle welles-nietes discussie uit in de Voorschotense gemeenteraad. Een aantal insprekers was het er niet mee eens omdat het zou leiden tot ‘overlast en onveilige situaties’. Daarnaast was er volgens de bewoners, van wie sommigen een ligplaats hebben in de haven, ‘geen juridische grond om het verbod op te heffen’. Het water van de Hofvliethaven zou volgens hen namelijk vallen onder het Binnenvaartpolitiereglement, waarin staat dat er niet gezwommen mag worden in een haven.

Grond
Natascha Raaphorst woont vlakbij de haven en haar oudste zoon zwom daar vroeger regelmatig. “Het is er rustig en veilig. Op warme dagen vertrekt er misschien één boot per uur en je kunt er niet hard varen”, zegt ze. Ze baalt ervan dat haar jongere dochters er nu niet kunnen zwemmen. “Slechts een heel klein groepje mensen is tegen het zwemmen. Toen we langs de deuren gingen, hebben we geprobeerd om een compromis te zoeken. Wij hebben bijvoorbeeld voorgesteld om alleen te zwemmen tijdens bepaalde uren, maar deze mensen wilden ook dat niet.”

Ook de huidige burgemeester Charlie Aptroot had een compromis in gedachte. Geen bordje met ‘verboden om te zwemmen’, maar een bordje met ‘verboden om overlast te veroorzaken’. Aptroot dacht dat het water van de Hofvliethaven onder de gemeentelijke wetgeving viel en dat er dus gezwommen mocht worden. Voor de zekerheid wilde hij wel een extern advies over de juridische grond van het besluit.

Waterkwaliteit
Uit dat externe advies blijkt nu dat er toch niet gezwommen mag worden. “Het Binnenvaartpolitiereglement is inderdaad van kracht op de Hofvliet. Omdat er aanmeergelegenheden zijn, is hier automatisch een zwemverbod van toepassing. De gemeente accepteert deze uitkomst en ziet af van het intrekken van het zwemverbod”, laat een woordvoerder van de gemeente Voorschoten weten.

De woordvoerder benadrukt dat het niet gaat om een gewijzigd besluit. “Het verbod gold al.” Daarnaast verwijst de gemeente naar plekken waar wel gezwommen mag worden, bijvoorbeeld in recreatiegebied Vlietland. “Daar wordt de waterkwaliteit gemonitord en is het veiliger.”

Spanningen
Het besluit schiet bij omwonenden in het verkeerde keelgat. Op een pamflet dat via social media verspreid wordt, staat te lezen: “Egoïsme dreigt te winnen van gezond verstand en redelijkheid.” In Facebook-groepen wordt met teleurstelling gereageerd. “Echt belachelijk. Laat de kids lekker zwemmen”, zegt iemand. Een ander reageert: “Om verdrietig van te worden.” Ook Raaphorst deelde het pamflet op social media.

Datum
De bewonersavond van aanstaande woensdag is bedoeld voor de omwonenden van de Hofvliet. Toch wordt er in het pamflet opgeroepen om er massaal bij aanwezig te zijn. “Uw email met aanmelding steunt ons sowieso in onze strijd, ook als u niet gaat kijken. Hoe meer aanmeldingen, hoe beter.”

De gemeente laat weten een tweede bijeenkomst te willen organiseren voor alle andere Voorschotenaren die willen weten wat dit voor hen betekent. Daar is nog geen datum voor bekend. “Als er meer Voorschotenaren in gesprek willen gaan, dan doen we dat”, aldus de gemeente.

Ruimte
De fractie van D66 heeft laten weten te willen kijken naar een creatieve oplossing om het zwemmen in de Hofvliethaven toch nog mogelijk te maken. Dat willen ze echter doen zonder overtreding van de Wet. “Misschien zit er nog ruimte in”, zegt raadslid Jolien Schroot.

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×