(Foto's: Rob van Dullemen).

Personeel LUMC in actie met metershoog standbeeld

Het personeel van het Leids Universitair Medisch Centrum voert dinsdag actie voor een betere cao. Tijdens de actie wordt een metershoog standbeeld van een zorgmedewerker voor de deur van het ziekenhuis geplaatst. Dat standbeeld moet aandacht vragen voor de onmisbare beroepen, vertelt FNV-bestuurder Jaap de Bie.

Volgens De Bie zijn de acties hard nodig omdat de huidige cao al zeker vijf maanden verlopen is. Ook lopen de gesprekken met werkgeversorganisatie NFU (Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra) tot nu toe spaak. De FNV heeft tijdens de gesprekken van de afgelopen maanden gevraagd om een structurele loonsverhoging van 5 procent.

Operaties inhalen
De UMC’s voelen daar echter niks voor. “In al die tijd hebben de werkgevers geen toezegging gedaan voor loonsverhoging, omdat ze zeggen dat ze zelf niet uit de voeten kunnen”, vertelt De Bie aan mediapartner Omroep West. “Dat is een belediging voor iedereen die zo hard heeft gewerkt vorig jaar, zeker op de ic’s.” De actie wordt gevoerd door werknemers van de universitaire ziekenhuizen en professionele wasserijen.

Ook de enorme werkdruk die corona afgelopen jaar met zich heeft meegebracht mag niet onbeloond blijven volgens De Bie. “Dat heeft er echt ingehakt. Deze mensen zijn moe. Wat je dan nodig hebt is dat je gesteund wordt, en dat moet verder gaan dan klappen”, gaat hij verder. De FNV wil daarom naast loonsverhoging ook een vermindering van de werkdruk voor het personeel. Dat doen ze met het oog op de toekomst, zo legt De Bie uit: “Want we zijn ook na corona nog niet klaar. Er moeten dan veel operaties worden ingehaald.”

Standbeeld
De bestaande cao’s UMC en Textielverzorging gelden voor respectievelijk 74.000 en 7.000 medewerkers binnen de ziekenhuizen en professionele wasserijen. De ziekenhuizen maken gebruik van de wasserijen om onder meer uniformen en lakens te wassen. De actie die de FNV nu bij het LUMC voert is er dan ook een in een reeks demonstraties door het hele land. Onder de cruciale beroepen vallen niet alleen de zorgmedewerkers en wasserijpersoneel, maar ook mensen in distributiecentra van supermarkten en schoonmakers.

Overal waar de FNV actievoert, plaatsen zij daarom een metershoog ‘Standbeeld voor de Onmisbare Beroepen’, zo vertelt De Bie. Dat standbeeld werd op de dag van de arbeid onthuld, en trekt sindsdien het hele land door voor de acties van de FNV. Het standbeeld van 2,5 meter hoog is gemodelleerd op een van de zorgmedewerkers die bij de FNV is aangesloten.

Op dinsdag, de dag vóór de Dag voor de Verpleging, staat het standbeeld dus voor de deur van het LUMC. De Bie hoopt dat de actie ook de politiek beweegt om de onmisbare beroepen goed te ondersteunen, want ‘de politiek mag en kan die beroepen niet vergeten.’

Economie Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×