Eén van de tien kunstafvalbakken, gemaakt door kunstenaar Mark Flipse. (Foto: Ferry Rigault).

Afvalbakken in Heren- en Doezastraat worden omgetoverd tot kunstwerken

Als je aan kunst denkt, denk je niet meteen aan afvalbakken. Toch worden tien openbare afvalbakken in de Heren- en Doezastraat omgetoverd tot ware kunstwerken. Negen Leidse beeldend kunstenaars en groep 7a van de Lucas van Leydenschool hebben hiervoor gezorgd. Het bewerken van de afvalbakken tot kunstwerken wordt gedaan onder de noemer ‘Walk of Waste Leiden’. Het project wordt op vrijdag 28 mei officieel geopend door wethouder Yvonne van Delft en vanaf dan zijn de kunstafvalbakken ook te zien.

‘Walk of Waste Leiden’ is gebaseerd op een gelijknamig project in Nijmegen waar al eerder vierentwintig afvalbakken zijn getransformeerd tot kunstobjecten. De kunstafvalbakken worden één of twee dagen voor de opening op 28 mei geplaatst in de straat. Vervolgens blijven de creaties ongeveer een jaar staan. Daarna krijgen de bakken een nieuwe bestemming.

Zwerfafvalprobleem
Volgens initiatiefnemer van het project, Ferry Rigault, is het doel om het zwerfafvalprobleem onder de aandacht te brengen en om de straat op te fleuren. “Ik hoop dat de mensen straks worden gestimuleerd om afval in de kleurrijke bakken te gooien, in plaats van op straat.”

“Zwerfafval is namelijk een groot probleem voor zowel de mens als het milieu, dat wilde ik met dit project onder de aandacht brengen. Maar daarnaast vind ik het ook belangrijk dat de straat er gezelliger uit komt te zien. Vandaar dat het een kunstproject is geworden met een maatschappelijk thema”, vertelt Rigault over het project.

Gevarieerd
Een groep van negen zeer gevarieerde Leidse kunstenaars heeft meegewerkt aan het project. “Curator Resi van der Ploeg heeft de kunstenaars geregeld. Er is gekozen voor een groep kunstenaars met heel verschillende stijlen. Zo zijn er zelfs kunstenaars die weer werken met afval bij het maken van de kunstafvalbakken. Ook vonden we het leuk om de kinderen van groep 7a van de Lucas van Leydenschool onder begeleiding een afvalbak”, aldus Rigault. Meer informatie over het kunstproject is te vinden op het Facebookaccount en de Instagrampagina van @walkofwasteleiden.

  • De kunstafvalbak gemaakt door kunstenaar Remco Koopman.
    De kunstafvalbak gemaakt door kunstenaar Remco Koopman.
  • De kunstafvalbak gemaakt door groep 7a van de Lucas van Leydenschool.
    De kunstafvalbak gemaakt door groep 7a van de Lucas van Leydenschool.
  • De kunstafvalbak gemaakt door Mark Flipse.
    De kunstafvalbak gemaakt door Mark Flipse.

 

 

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×