(Archieffoto: Rob van Dullemen).

Moskee Imam Malik dicht vanwege coronabesmettingen

De moskee in Leiden-Noord, het Islamitische centrum Imam Malik, is twee weken dicht. Het bestuur waarschuwt voor snel oplopende coronabesmettingen in de achterban. Zelf zit het dagelijks bestuur, de imam en een groot deel van de vrijwilligers sinds zondagavond uit voorzorg in quarantaine thuis.

Eind vorige week nam de GGD contact op met het Islamitische centrum Imam Malik omdat de moskee besmette bezoekers bleek te hebben gehad. In het vrijdaggebed is direct aandacht besteed aan de situatie en zijn mensen opgeroepen om zich direct te laten testen als ze milde klachten hebben. Ook zijn mensen die vorige week buiten het gezin het Suikerfeest hebben gevierd, opgeroepen uit voorzorg de komende week thuis te blijven. Het bestuur maakte zich namelijk ernstige zorgen dat hele families bij elkaar op bezoek zijn geweest om het einde van de Ramadan te vieren.

Het afgelopen weekeinde hebben bestuursleden en vrijwilligers de peilstok in de gemeenschap gestoken, en de eerste voorzichtige indrukken zijn dat er geen grote uitbraak is. “We hoorden dat een aantal mensen ziek was. De GGD bleek nog niet op de hoogte van die besmettingen. Dat was niet vreemd vond de GGD. Hun bron- en contactonderzoek loopt meestal een paar dagen achter, vertelde ze ons. We denken dus redelijk zicht op de situatie te hebben en we verwachten dat het met een sisser afloopt”, vertelt woordvoerder Abdelhammid Bouzzit. Dat inzicht verandert niets aan het besluit om de moskee twee weken dicht te houden. De moskee is en blijft dicht. Het vrijdaggebed wordt ook niet online uitgezonden. “We gebruiken een gebed van een andere moskee. Dat kan ook.”

Door snel te reageren op situaties als deze probeert het moskeebestuur uitbraken tegen te gaan. Tot nu toe bleven corona-uitbraken in de Leids-islamitische gemeenschap ook uit. Bouzzit: “Er mogen versoepelingen zijn, corona is nog niet voorbij. Daar moet iedereen zich bewust van zijn.”

Het moskeebestuur vraagt mensen die positief testen toestemming aan de GGD te geven om deze informatie met de moskee te delen. Zodoende krijgt het bestuur inzicht in de situatie in de achterban en kan zij daar naar handelen.

 

 

Leiden Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×