(Foto: Politie).

Onderzoek aangiftebereidheid misdrijven bij Leidenaren

Wanneer en waarom doen slachtoffers geen aangifte bij de politie? Op deze vragen proberen twee masterstudenten Criminologie aan de Universiteit Leiden antwoord te vinden. Zij doen in opdracht van de politie onderzoek naar de aangifte- en meldingsbereidheid van Leidenaren.

Het melden van een misdrijf en het doen van aangifte neemt al jaren af in het politiedistrict Leiden-Bollenstreek. De daling speelt niet alleen in dit gebied. In heel het land wordt sinds 2005 minder aangifte gedaan.

Zonder aangifte blijft voor de politie onduidelijk hoeveel criminaliteit er is en is de kans dat daders niet gestraft worden groot.

Met het onderzoek proberen de onderzoekers een verband te leggen tussen het slachtoffer, soort delict en de bereidheid van Leidenaren om aangifte te doen. Dit vormt een basis voor een mogelijke verklaring voor de daling. “Het begrijpen van de omstandigheden waaronder slachtoffers al dan niet aangifte doen is belangrijk  voor het verbeteren en aanpassen van de aanpak voor misdaadbestrijding”, licht een van de onderzoekers toe.

Inwoners van Leiden die ouder zijn dan 18 jaar kunnen de vragenlijst hier vinden. Deelname duurt ongeveer 10 minuten en is volledig anoniem.

 

Advertentie

112 Sleutelstad Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×