De Leidse Hofjesconcerten in 2018 zijn in de herinneringen opgeslagen als een zomers muziekevenement. (Archieffoto: Emile van Aelst)

Leidse concerten dit jaar nog terug in de hofjes

De Hofjesconcerten zijn dit weekeinde online te beluisteren. ‘De Nieuwe Wereldconcerten’ zullen op 22 en 23 mei live gestreamd worden vanuit studio Wibar in Leiden. Op 17, 18 en 19 september vinden er weer fysieke concerten in de hofjes plaats, vertelt organisator Michiel van Westering. In het najaar organiseert hij ook een festival in het Kooipark. “Tachtig procent van het programma mogen bewoners van De Kooi zelf invullen.”

Na anderhalf jaar stilte kunnen de Leidenaren zich weer verheugen op het muziekevenement. Vorig jaar liet de organisatie het jaarlijkse muziekevenement tijdens Pinksteren niet doorgaan vanwege de coronacrisis. Dit weekend is de veertiende editie van de Leidse Hofjesconcerten live vanuit de studio te beluisteren. “De toegang tot de stream is gratis en de muzikanten zitten allemaal anderhalve meter van elkaar af,” zegt Van Westering. Dan mijmert hij alweer vooruit naar het najaar. “Geheimpje, er komen spannende dingen aan.”

Overlast
Op 17, 18 en 19 september vormen de Leidse hofjes zoals vanouds het decor voor een keur aan concerten. “Die datum hebben we speciaal uitgekozen, omdat we dan een grote kans hebben dat deze ellende voorbij is. Er heerst dan een ‘hoera stemming’ in de stad.” Maar, niet iedereen in Leiden viert dit feestje mee. Sommige hofjesbewoners waren al opgelucht dat de Leidse Hofjesconcerten dit jaar via een live stream plaatsvonden. “Ik organiseer toch ook geen feestje in jouw achtertuin,” zegt een bewoner van een Leids hofje. Van Westering snapt waar deze verontwaardiging vandaan komt, en houdt altijd rekening met de bewoners. “De meeste bewoners hebben graag twee dagen, maar als zij liever maar één dag muziek in hun hofje hebben, dan regelen we dat.”

Ieder jaar vraagt Van Westering toestemming aan de beheerders van de Leidse hofjes. “Ik stuur een brief naar de regenten en die informeren de bewoners over de concerten. Daarna sturen wij hen de spelregels op en mogen zij meebeslissen over wat er precies gaat gebeuren.” De hofjes hebben zelfs inspraak in het soort muziek, van klassiek tot jazzy, van intiem tot groots. In hoeverre bewoners daar over mee beslissen weet Van Westering niet. Dat ligt aan de relatie tussen de regenten en bewoners. “Dat ligt gevoelig. Er zijn regenten die zeggen: dat bepaal ik.”

Leidse Hofjes
Van Westering verzekert dat hij luistert naar de bewoners van de hofjes. “Door bijvoorbeeld alcoholcontroles in te zetten of een maximaal aantal bezoekers in te stellen voor een hofje.” Al met al heel wat om te regelen, want de concerten vinden in meer dan twintig Leidse hofjes plaats. “Er is één uitzondering, het is me in veertien jaar nooit gelukt om dat hofje binnen te komen.” Er zijn ook hofjes die minder geschikt zijn voor de concerten. “Niet elk hofje is even mooi,” grapt Van Westering.

Niet dat de concerten zich beperken tot hofjes. Het fenomeen deed zich afgelopen jaren ook al voor in de Burcht, de Pieterskerk en de buitentuin van de Stadsgehoorzaal. “We mogen sinds een aantal jaren ook op een aantal vaste locaties van de Universiteit Leiden terecht,” vertelt Van Westering trots, “dat is natuurlijk geweldig. Dat noem ik wel draagvlak.”

De Hofjesconcerten doen er nog een schep bovenop. “In het najaar willen wij een festival organiseren in het Kooipark. De programmering moet voor tachtig procent worden ingevuld door de bewoners van De Kooi.” Hoe hij het festival wil noemen weet Van Westering nog niet. “Leidse Hofjes in het Kooipark?”

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×