Naturalis en Staatsbosbeheer slaan de handen ineen op het vlak van kennis, biodiversiteit en publiek. (Foto: Robbert Beurse)

Naturalis en Staatsbosbeheer onderzoeken samen biodiversiteit

Nu Naturalis al maanden is gesloten helpen de museummedewerkers een handje mee in de vrije natuur. Koos Biesmeijer, de wetenschappelijke directeur van Naturalis, zoekt graag de samenwerking met Staatsbosbeheer op. “Het is een geluk bij een ongeluk dat wij medewerkers in het veld kunnen inzetten.”

Het museumpersoneel is de komende weken actief in vijf natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Naturalismedewerker Reshma Dijkstra neemt Sleutelstad mee naar de Leidschendammerhout. Dit langgerekte natuur- en recreatiegebied ligt tussen de Vlietlanden en de Golfbaan Leidschendam. Samen met haar collega helpt ze een handje mee in de vrije natuur. En dat is volgens Dijkstra zeker geen straf. “Ik hoop dat deze vorm van samenwerken blijft, ook als het museum straks weer open mag. Het is een welkome afwisseling.” Directeur Biesmeijer en zijn collega’s hopen de deuren van het museum 8 juni weer te kunnen openen.

Weinig natuur
De Leidschendammerhout is een jong en gevarieerd bos met riet, ruige graslanden en vogelplassen. Dit bijzondere natuurgebied is geliefd bij fietsers, wandelaars en paardrijders. De Schotse Hooglanders grazen rond de plassen en de vogels broeden in de bomen. Wanneer het broedseizoen in juli ten einde loopt, opent ook het Laarzenpad weer, een echte aanrader voor wandelaars. Voorlopig moeten de baasjes hun honden aanlijnen. “Wij spreken mensen aan op de aanlijnplicht, maar letten er ook op dat mensen geen afval achterlaten in de natuur”, zegt Dijkstra.

Dat is niet het enige waar Dijkstra met de mensen in de natuurgebieden over praat. Ze peilt regelmatig hoe er wordt gedacht over de natuurgebieden. “Wandelaars weten als de beste wat er anders kan in de gebieden.” Voor verbetering is er genoeg ruimte. “Nederland heeft weinig natuur, met slechte kwaliteit”, zegt directeur Biesmeijer, “en hier ligt ook nog eens een enorme druk op. Dat kunnen we ombuigen door met zijn allen samen te werken aan de biodiversiteit.”

Bijentelling
De Nationale Bijentelling is een goed voorbeeld van de samenwerking tussen Naturalis en Staatsbosbeheer. “Als alleen ik iets weet van bijen, gaat dat de wereld niet veranderen”, zegt Biesmeijer. Ook Staatsbosbeheer weet volgens hem niet alles. Daarom werkt Naturalis aan gereedschap om op een slimme manier beter in te kunnen schatten hoe het ervoor staat met de biodiversiteit. Door het gebruik van camera’s kunnen bijvoorbeeld insecten automatisch geteld worden. “Hoe beter we weten wat er allemaal leeft in ons land, hoe beter we samen deze soorten kunnen beschermen.”

 

Advertentie

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×