(Foto: Pixabay).

Politiek wil weten of ook Leiden burgers online in de gaten houdt

De PvdD, GroenLinks, D66 en PvdA hebben vragen gesteld naar aanleiding van het onderzoek van NHL Stenden Hogeschool en de Universiteit Groningen, waarin werd geconcludeerd dat gemeenten hun inwoners online monitoren. De partijen willen weten of dit ook in Leiden gebeurt en hoe het staat met de kennis over de wetgeving rondom online monitoring.

Uit het onderzoek bleek dat gemeenten de sociale media van hun inwoners in de gaten houden om zicht te krijgen op mogelijke verstoringen van de openbare orde, maar ook om mogelijke fraude met bijvoorbeeld bijstand of uitkeringen op het spoor te komen. Dit is wettelijk gezien niet toegestaan. Het onderzoek laat niet zien in welke gemeenten dit gebeurde.

Mocht de illegale online monitoring ook in Leiden gebeuren, dan willen de indieners van de vragen graag weten of er gebruik wordt gemaakt van nepaccounts op sociale media, of persoonlijke gegevens van inwoners worden opgeslagen en of de functionaris gegevensbescherming betrokken is bij deze online monitoring.

De onderzoekers concludeerden ook dat het kennisniveau bij gemeenten, over wat wel en niet mag op het gebied van online monitoren, vaak tekortschiet. Om deze reden hebben de politieke partijen ook gevraagd hoe het college ervoor zorgt dat gemeenteambtenaren voldoende op de hoogte zijn van wat er wel en niet is toegestaan en of er een protocol bestaat.

De vragen zijn op 18 mei ingediend en nog niet beantwoord door het college van burgemeester en wethouders.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×