ZZ Leiden zegeviert in eerste wedstrijd finalereeks om landstitel en verslaat Heroes Den Bosch met vijfentwintig punten verschil. Foto: Marja van Tilburg).

ZZ Leiden benut thuisvoordeel optimaal en wint van Heroes Den Bosch

De eerste wedstrijd in de finalereeks van de play-offs heeft Zorg en Zekerheid Leiden op voorsprong gezet. In een treffen waarbij Leiden vanaf het eerste fluitsignaal domineerde en een speler van Den Bosch voortijdig kon vertrekken lieten de mannen van coach Hammink zien dat ze niet bang waren voor de ploeg waar ze eerder dit seizoen niet van wisten te winnen.

In de eigen Vijf Meihal werd het zonder publiek een soepele overwinning die maakt dat ZZ Leiden over twee dagen met zelfvertrouwen kan afreizen naar de Maaspoort. Het landskampioenschap is nog niet binnen, maar de eerste klap is uitgedeeld. Wie ook een klap uitdeelde, was nummer 13 van Den Bosch, Miha Lapornik, aan Worthy de Jong. Lapornik kon meteen zijn biezen pakken en zal er in Den Bosch bij wedstrijd twee niet bij zijn. De Sloveense guard maakte vorig jaar de overstap naar Den Bosch.

Sleeptouw
ZZ Leiden kwam in de eerste play-offs wedstrijd gedreven uit de startblokken. Het was Emmanuel Nzekwezi die de score opende voor ZZ Leiden en het hele team op sleeptouw nam. Heroes Den Bosch kwam er niet aan te pas en stond na het eerste kwart met 32-13 achter. Gedurende het tweede kwart kwamen de Bosschenaren een beetje terug in het spoor van Leiden en dat resulteerde in een ruststand van 57-42 in het voordeel van ZZ Leiden.

Na de rust denderde Leiden ongehinderd door. Alles leek te lukken en vanuit elke stand werd de basket gevonden. Aan de kant van de Heroes vielen steeds minder ballen goed en werden vrije worpen gemist. Halverwege het derde kwart ging bovendien Lapornik in de fout en kon gaan douchen. Terwijl Den Bosch het hoofd leek te verliezen, ging Leiden gestaag door met scoren en het verschil liep op naar meer dan dertig punten.

100
Op het hoogtepunt had Leiden een voorsprong van 36 punten. De honderd punten barrière werd vroeg in het laatste kwart geslecht en even leek de hoogste score van 118 punten in een play-offs wedstrijd binnen handbereik, maar de laatste minuten kwam Leiden niet meer zo gemakkelijk tot scoren. De overwinning met 112-87 was verdiend en biedt veel perspectief voor het verder verloop van deze finalereeks die om een ‘best of five’ gaan. Dinsdag spelen beide ploegen tegen elkaar in Den Bosch en donderdag is de derde wedstrijd in Leiden.