Van links naar rechts Eef van Meerten die de verzorging in het vogelasiel voor haar rekening nam, Yvonne Hijman die de zwaan opgehaald heeft en naar de dierenkliniek heeft gebracht en Marie-José van Lochem met haar twee dochters die de zwaan tweemaal geopereerd heeft. (Foto's: Dierenambulance en Vogelasiel Regio Leiden).

Vrouwtjeszwaan na herstel weer uitgezet

De vrouwtjeszwaan die eind april zwaargewond werd aangetroffen in het water van de Buitenjoght in Valkenburg is weer vrijgelaten. De zwaan werd door Dierenambulance en Vogelasiel Leiden met spoed vervoerd naar Dierenkliniek Stevenshof, waar traumazorg, röntgenfoto’s en spoedchirurgie volgden. Vervolgens is ze naar Vogelasiel Leiden gegaan voor intensieve revalidatie en verdere behandeling met medicatie.

Door het trauma aan haar hals wou ze niet zelfstandig eten en is ze wekenlang kunstmatig gevoed tijdens haar revalidatie. Het noodlot sloeg echter opnieuw toe. De zwaan ging zienderogen achteruit waarop een nieuwe behandeling volgde bij Dierenkliniek Stevenshof. Er zijn toen weer röntgenfoto’s gemaakt, dit keer zelfs met contrastmiddel. Iets wat maar weinig gedaan wordt bij vogels.

Overleg volgde met diverse vogeldierenartsen, als Rob van de Zon en Peter Klaver. Daarop volgde een tweede drie uur durende operatie aan de hals en slokdarm van de zwaan. Om het herstel van de zwaan te bespoedigen, onderging het dier ook meerdere keren lasertherapie in de kliniek en op locatie. Na deze operatie en intensieve nabehandeling met medicatie begon de zwaan eindelijk weer zelfstandig te eten.

Nadat bleek dat ze weer voldoende in staat was om te zwemmen, werd ze eerder vandaag weer vrijgelaten. Na een korte aarzeling stapte het vrouwtje uit de speciale zwanentas, liep het water in en zwom rustig weg.

“We hopen dat ze daar haar mannetje kan terugvinden. Van buurtbewoners vernamen wij dat haar man nog wekenlang zonder succes op het nest is blijven broeden en pas enkele dagen geleden daarvan verdwenen is. Daarna is hij niet meer gezien”, vertelt voorzitter Jaap van Meijgaarden van de Dierenambulance en Vogelasiel Leiden. “Hopelijk vindt ze haar partner snel terug. Zwanen blijven elkaar namelijk eeuwig trouw.”

 

Advertentie

Leiden Regio Gewonde zwaan


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×