VSA-oprichter Ruben Venema hoopt snel weer een potluck te organiseren (pot=eten en luck=je weet niet wat je krijgt).

Nieuw in het studentenleven: de veganistische studentenvereniging

Leidse vegan-studenten vallen met hun neus in de (plantaardige) boter. Leiden kent sinds deze maand een veganistische studentenvereniging: VSA Leiden. Oprichter Ruben Venema vond het hoog tijd worden voor een gemeenschap. “Het is de meest eenvoudige manier om kennis te maken met vegan medestudenten in Leiden.”

De afgelopen twee jaar kwamen er al in veel steden nieuwe studentenverenigingen bij voor veganisten. Leiden is de tiende stad waarin een veganistische studentenvereniging wordt opgericht. Toen Venema vorig jaar in Leiden kwam studeren, besloot hij de uitdaging aan te gaan. Dat begon als een Facebookgroep, maar mondde al snel uit in een heuse studentenvereniging. “Nog geen jaar geleden organiseerde ik voor het eerst een potluck, een etentje waarbij iedereen zijn eigen vegan gerecht meenam. Voor ik het wist was ik statuten aan het opstellen bij de notaris.”

Lid worden
Sinds 12 mei is VSA Leiden een officiële studentenvereniging. “We hebben nu 22 leden”, vertelt Venema. Hij merkt dat de interesse in de vereniging de afgelopen weken toeneemt. Er lijken genoeg redenen te zijn om lid te worden. “We organiseren zoveel mogelijk etentjes, sportevenementen en andere activiteiten, zodat onze leden een leuke studententijd hebben in Leiden.”


Ruben Venema in gesprek met Nieuws071-presentator Melle Tuik

Naast gezelligheid en gemeenschap draait het verenigingsleven volgens Venema vooral om eten. “Onze leden houden erg van eten, dat is echt de verbindende factor. In juni organiseren we een kookworkshop en een wandeling langs vegan café’s.” Alsof dat nog niet genoeg reden is, krijgen de leden van VSA Leiden ook korting bij sommige van deze Leidse restaurants en online bedrijven. Over toekomstige samenwerkingen met thuisbezorgdiensten zoals Splandish en Vega-Express wil Venema nog niet te veel kwijt. Wat het kost om lid te zijn van VSA? “Nieuwe leden kunnen zich tot en met 31 augustus geheel gratis inschrijven.”

Een voorwaarde voor het lidmaatschap lijkt dat je zowel veganist als student bent, maar niets is minder waar. “Zelfs iemand die geen student is, maar bijvoorbeeld een tussenjaar heeft en wel aansluit bij onze doelgroep, mag lid worden.” Ook vraagt hij van zijn leden niet meer dan een milde interesse voor het veganisme. “Iedereen is welkom”, zegt Venema, “maar we vragen wel van onze leden dat ze respect voor veganisme hebben. Het is belangrijk dat veganisten zich gesteund en veilig voelen, wij zitten niet te wachten op iemand die veganisten belachelijk maakt of vlees meebrengt naar een potluck.”

Vegan kantine
De studentenvereniging is er niet alleen voor gezellige etentjes. Venema en zijn medebestuursleden hebben als doel om het veganisme in Leiden verder onder de aandacht te brengen en te normaliseren. Sinds kort heeft de TU-Delft een vega-kantine en Leiden kan daarbij niet achterblijven, vindt Venema. Hij blaast nieuw leven in Green Catering en werkt samen met University Green Office. “We zetten alles op alles voor een meer plantaardige kantine.” Samen met de universiteitscatering wil Venema zorgen voor meer veganistische maaltijden. “Zo kunnen we een grotere groep studenten kennis laten maken met veganistisch eten en hen stimuleren om vegan opties te proberen.”

Venema heeft veel aan de vegan studentenverenigingen uit andere steden. “We zijn allemaal nog beginnend, dus we wisselen kennis en informatie uit en organiseren soms activiteiten met elkaar.” De veganistische studentenverenigingen hebben tenslotte hetzelfde doel: veganisme onder de aandacht brengen in hun studentenstad. “Veganisme is een van de meest effectieve manieren om onze klimaat en ecologische impact te verkleinen. Wij zien dieren niet als gebruiksvoorwerp of productiemiddel, maar als individuen die morele consideratie verdienen.”

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×