(Foto: Politie).

Veel meldingen van valse pakketbezorgdienst-sms'jes

Er gaan in de Leidse regio sms’jes rond om apps te installeren om postpakketten te volgen. Die apps zijn niet van een bezorgdienst, maar van criminelen die via de app wachtwoorden en bankinformatie stelen.

De sms-berichten worden door criminelen verstuurd die inspelen op het toenemende aantal internetbestellingen. “Gooi dat sms-bericht direct in de prullenbak”, zegt de politie. Klikken op de link in het sms’je levert bijna nooit direct gevaar op. Het gaat pas fout als op de gelinkte website gegevens worden ingevuld of gedownload.

Zijn er toch gegevens ingevuld, zoals wachtwoorden of bank-  en creditcardgegevens, maak dan direct melding bij de bank en verander alle wachtwoorden. Meldt deze vorm van fraude ook bij de Fraudehelpdesk. De persoonlijke gegevens, bijvoorbeeld het mailadres, gebruiken criminelen ook om op een later moment met andere vormen van oplichting toe te slaan.

De officiële apps van pakketbezorgers zijn te vinden in de Play Store of App Store. “Wees alert en zorg dat je zelf en dat mensen in je omgeving geen slachtoffer worden”, waarschuwt de politie.

Advertentie

112 Sleutelstad Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×