(Archieffoto Sleutelstad.)

Janssen: levering van 55 miljoen vaccins eind juni onzeker

Farmaceutisch bedrijf Janssen kan niet garanderen dat het alle coronavaccins kan leveren die de Europese Unie over het tweede kwartaal heeft besteld. De farmaceut uit Leiden zegt tegen de NOS dat het vanwege productieproblemen in de Verenigde Staten ‘onzeker’ is of alle 55 miljoen doses voor eind juni geleverd zullen zijn.

Nederland verwacht drie miljoen vaccins. Zo’n 313.000 daarvan zijn de afgelopen weken al geleverd. Het RIVM verwacht de komende vier weken 852.000 additionele doses van het vaccin, waarvan één prik nodig is. De kans dat de overige 1,8 miljoen doses op tijd komen, lijkt erg klein, meldt de NOS.

De tegenvaller lijkt voor Nederland niet dramatisch uit te pakken. Met ‘slechts’ 1,2 miljoen Janssen-vaccins in plaats van 3 miljoen, verwacht het RIVM eind juni 17,4 miljoen doses van Pfizer/BioNtech, Moderna, AstraZeneca en Janssen te hebben ontvangen. Dat zou voldoende moeten zijn om begin juli alle 18-plussers die een vaccin willen ten minste één prik te hebben gegeven.

Maar Hugo de Jonge verwacht dat de leveringsproblemen van het Janssen-vaccin wel gevolgen zullen hebben voor de snelheid van de inentingen in juni. “Ik ga ervan uit dat het een implicatie zal hebben voor het moment waarop iedereen die eerste prik zal hebben gekregen”, meldde De Jonge vooruitlopend op de persconferentie vanavond.

Een directeur van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) gaf eerder deze week bij de Vlaamse VRT  uitleg over de vetraging. Hij zei dat er mogelijke kwaliteitsproblemen zijn ontdekt bij een partij vaccins die in de Verenigde Staten zijn geproduceerd, maar bestemd zijn voor Europa. Er loopt een onderzoek, waardoor miljoenen al geproduceerde vaccins voorlopig on hold staan.

Leiden Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×