Anandkoemar Jitan (LP) wil opkomen voor slechtziende Leidenaren. (Foto: IJsbrand Terpstra).

Gehandicaptenplatform eist opheldering over omgang gemeente met slechtzienden

Het Platform Gehandicapten Leiden moest zo lang wachten op een toegankelijke versie van de gebiedsvisie Stationsgebied Leiden dat er uiteindelijk nog maar één dag gelegenheid was om het door te lezen. Een dag om zo’n dikke pil als de gebiedsvisie voor het Stationsgebied Leiden door te werken is veel te kort. Ook kon het gehandicaptenplatform door de te late toezending niet meer inspreken. Het gehandicaptenplatform eist dat de gemeente de inspraakregels nakomt.

Voorafgaande aan de politieke behandeling van de gebiedsvisie voor het stationsgebied op 18 mei benaderde het Platform Gehandicapten Leiden de gemeente drie keer voor een toegankelijke versie van de gebiedsvisie. En met toegankelijk bedoelen ze dan een versie die met voorleessoftware door mensen met een visuele beperking te lezen is. De gemeente reageerde positief maar de versie is nooit gekomen.

Bij het derde verzoek op 13 mei verzocht het platform de gemeente om de vergadering uit te stellen. Zodat ook het Platform Gehandicapten Leiden minimaal een week de tijd heeft om zich in de ingrijpende stadsvernieuwingsplannen te verdiepen. ‘Mocht u besluiten de behandeling op 18 mei toch door te laten gaan, dan overwegen wij, mede omdat het geen incident is, daarover het oordeel te vragen van het College voor de Rechten van de Mens’, schreef voorzitter Peter Waalboer. Ook dit schrijven leidde aanvankelijk tot niets. Pas op 17 mei in de middag ontving het platform de toegankelijke versie. “Toen was de termijn om je op te geven om in te spreken bij de vergadering al gesloten.”

Laatste kans
Waalboer neemt het hoog op. Gemeenten zijn verplicht er voor te zorgen dat iedereen kan participeren. “En in Leiden gaat dat helaas regelmatig mis.” De klacht bij het College voor de Rechten van de Mens is echter nog niet de deur uit. “Gisteren belde wethouder Fleur Spijker mij er over op en ze vinden het echt heel vervelend dat dit zo gelopen is. Ze gaat dit bespreken in het stadsbestuur om ervoor zorgen dat het nooit meer voorkomt. Die laatste kans wil ik de gemeente wel geven.”

Ook kwam het bericht hem ter oren dat het Platform Gehandicapten Leiden op 8 juni alsnog de kans krijgt om in te spreken. “Dat is wel zo netjes aangezien wij die mogelijkheid horen te hebben.”

Schriftelijke vragen
Inspraak moet voor elke Leidenaar mogelijk zijn, dat vindt ook Anandkoemar Jitan (Leiden Participeert). Hij stelt daarom schriftelijke vragen over de kwestie. Want dat het platform de toegankelijke stukken pas een dag van te voren ‘komt hard aan’, aldus Jitan. “Mensen met een visuele beperking worden nu echt te kort gedaan. Zij voelen zich buitengesloten. Deze mensen hadden nu geen optie tot inspraak. Hopelijk gaat de gemeente hier meer op letten, zeker als er geen andere mogelijkheden zijn zoals in deze situatie.”

Volgens de planning besluit de gemeenteraad in juni over de gebiedsvisie voor het stationsgebied.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×