Minibieb bij 't Joppe. (foto's: Carla Enters)

Bijzondere boeken en gezellige activiteiten op de Dag van de Minibieb

Boekenliefhebbers worden op zaterdag 5 juni in het zonnetje gezet op de landelijke Dag van de Minibieb. Rondom de kleine boekenkastjes worden allerlei activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Zo is er een kleurwedstrijd met voorlezen voor kinderen en is er voor volwassenen een extra ruilmoment van boeken.

Er staan verschillende minibiebs in de Leidse regio die met enthousiasme worden bezocht en onderhouden. De kastjes bestaan in verschillende formaten en kunnen door de eigenaar zelf worden aangekleed. Het doel van een minibieb is om andere mensen te interesseren voor boeken. Als de afstand naar een bibliotheek of boekenwinkel te groot is, kunnen de boekenkastjes uitkomst bieden.

Het concept is simpel: wie een boek uit het kastje haalt, zet er ook meteen één terug. Door deze ruilactie ontstaat ook sociale interactie en dat is precies de bedoeling van het concept.

Landelijk zijn er bijna 250 minibiebs geregistreerd op minibieb.nl, in de Leidse regio zijn dat er zo’n vijftig. De meeste staan buiten en zijn vrij toegankelijk, een aantal kasten staat op een bijzondere locatie. Voorbeelden hiervan zijn de Sanquin minibieb (Plesmanlaan), de Hortus Botanicus (Rapenburg) en dierentehuis Leiden Stevenshage (Kenauweg).

Sommige boekenkastjes onderscheiden zich van de rest doordat ze een speciaal thema hebben. Zo zijn er verschillende minibiebs voor kinderen (De Sitterlaan , Hoge Morsweg & Floresstraat), is er een minibieb die op dierenboeken is gericht (Kinderboerderij Merenwijk) en is er een Leidse minibieb (Jan van Houtkade).

De activiteiten op de Dag van de Minibieb worden georganiseerd van 10.00 tot 16.00 uur. Vanwege de coronamaatregelen moet er voor deelname een aanmeldingsformulier ingevuld worden. Deze is te vinden op www.dagvandeminibieb.nl.

Leiden Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×