(Video: Robbert Beurse).

Topdrukte bij vogelopvang Leidse regio, nieuwe vrijwilligers zijn welkom

Het voorjaar is in volle gang en dat betekent topdrukte voor de vogelopvang van de Dierenambulance. Stefan van der Burg, coördinator van de vogelopvang Leidse regio heeft zijn handen vol aan alle pechvogeltjes die pas zijn geboren. Daarom is de Dierenambulance op zoek naar extra handen die kunnen komen helpen.

Bij de vogelopvang in Leiderdorp worden veel jonge vogels binnengebracht. “Als de vogels halfvolwassen zijn, springen ze het nest uit. Dan zijn ze nog niet helemaal wereldwijs en een hele makkelijke prooi voor katten. Ook vliegen ze dan vaak per ongeluk tegen ramen aan. Het zijn dan ook vooral wezen en slachtoffers van katten die binnen worden gebracht bij de opvang”, legt Van der Burg uit.

Opgroeien
De vogels blijven vervolgens over het algemeen voor een korte periode bij de vogelopvang. Meestal maar een paar weken. “Het kan snel gaan, een koolmees verandert in een rap tempo in een vliegensvlug vogeltje”, vertelt Van der Burg.

De jonge vogels groeien niet volledig op bij de opvang, omdat daar geen capaciteit voor is. “We zitten in een tijdelijk gebouw en ik hoop dat we binnenkort naar een nieuwe locatie kunnen. De huidige opvang is namelijk veel te klein en het is jammer dat je de vogels niet helemaal kunt zien opgroeien”, aldus Van der Burg.

Vrijwilligers
Er zijn zo’n honderd vrijwilligers actief bij het vogelasiel. Maar de vogelopvang is nog op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Volgens Van der Burg moet je als vrijwilliger wel met een aantal dingen rekening houden. “Als vrijwilliger moet je voldoende liefde voor dieren hebben, maar niet te veel. Sommige dieren die binnenkomen zullen het niet halen, daar moet je wel tegen kunnen.” Meer informatie over het werken als vrijwilliger vind je hier.

Leiden Leiderdorp Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×