(Foto: Arjen Kennis).

GGD roept op: stel stempel in vaccinatieboekje nog even uit

De GGD Hollands Midden roept mensen op om nu niet naar de vaccinatielocaties te komen voor een stempel in het gele boekje. Vanaf 14 juni worden er speciale stempellocaties ingericht voor mensen die met terugwerkende kracht een vaccinatiestempel willen halen. Volgens de GGD is het ‘ongelofelijk druk op de vaccinatielocaties en mensen die voor een stempel komen lopen in de weg en frustreren het vaccinatieproces’.

Minister Hugo de Jonge zei vorige week dat mensen die gevaccineerd zijn met terugwerkende kracht een stempel voor het gele boekje kunnen halen bij de GGD. Op de zeven vaccinatielocaties in Hollands Midden leidt dit tot grote drukte, lange rijen en chaos op de locaties. Ook het callcenter en de telefoonlijn voor reizigersvaccinatie worden heel veel gebeld over de stempels. De GGD vraagt mensen na 14 juni terug te komen voor een stempel.

Op dit moment worden er deze week meer dan tienduizend mensen per dag gevaccineerd in deze regio. Om die grote aantallen goed te kunnen bolwerken zijn er speciale looproutes en balies ingericht. “De mensen die alleen voor een stempel komen lopen in de weg”, zegt de GGD. “Er ontstaan tegenstromen op locaties. Wij kunnen niet anders dan mensen wegsturen om ervoor te zorgen dat het vaccineren door kan gaan.”

Vakantie
Het gele boekje is overigens geen officieel vaccinatiebewijs. Vliegmaatschappijen nemen er geen genoegen mee en vakantielanden doen dat ook niet altijd. “Een stempel in het gele boekje is alleen voor uw eigen administratie. Het vaccinatiebewijs, dat iedere gevaccineerde ontvangt, is het officiële bewijs”, zegt de GGD. “Op dat bewijs staat met welk vaccin u gevaccineerd bent en vindt u het batchnummer van uw vaccin. Het vaccinatiebewijs kunt u in uw gele boekje bewaren.”

Op 1 juli hoopt de EU een Green Certificate in te voeren. Dit is een digitaal certificaat dat in heel Europa geldig is. Op dat certificaat staat een QR-code waarmee mensen kunnen bewijzen dat ze gevaccineerd zijn, negatief getest of al een COVID-besmetting hebben doorgemaakt. Het certificaat kan straks ook worden gebruikt om in Nederland toegang te krijgen tot evenementen, theaters, musea en sportwedstrijden.​

Advertentie

Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×