Een impressie van het vernieuwde Lammenschansplein waar de werkzaamheden vorig jaar vertraging opliepen. (Foto: Rijnlandroute.nl).

Nog altijd geen planning en ontwerp voor knelpunt Lammenschansplein

Het is onduidelijk wanneer het cruciale verkeersknelpunt Lammenschansplein aangepakt wordt en ook aan het ontwerp wordt nog gewerkt. De werkzaamheden aan de Europaweg en het Lammenschansplein liepen vorig jaar juni al vertraging op. “De provincie heeft hierin de lead,” laat de gemeente Leiden weten.

Het verbreden van de Europaweg en verhogen van de Lamme- en Trekvlietbrug maakt onderdeel uit van de Rijnlandroute. Het deelproject liep door strengere wetgeving en hogere kosten flinke vertraging op. De N206 Europaweg en het Lammenschansplein vormen de belangrijkste ontsluitingsroute voor het zuidoostelijke deel van de Leidse regio. Op dit moment staan daar regelmatig files.

Provincie aan zet
Wegens het gebrek aan voortgang stelden de fracties van de VVD in Leiden, Voorschoten en Zoeterwoude vorige maand schriftelijke vragen aan het Leidse college. De raadsleden vinden dat de provincie en de gemeenten uit de regio maar naar elkaar blijven wijzen als het om de verantwoordelijkheid voor de vertraging gaat. Het Leidse college zegt dat er geen sprake is van uitstel van de derde en laatste fase van de aanleg van de Rijnlandroute. “De werkzaamheden worden niet uitgesteld,” aldus de gemeente Leiden, “maar hebben te maken met een vertraagde start.”

In afstemming met de gemeente werkt de provincie momenteel nog aan het ontwerp voor het verbeteren van de indeling van wegen, het ontwerp van de bruggen en de ligging van de fiets- en voetpaden. De aanbesteding van het project wordt voorbereid en wordt naar verwachting later dit jaar. “De provincie heeft hierin de lead.” Maar ook voor de provincie zelf is het nog onduidelijk hoe de uitvoeringsplanning er exact uit komt te zien. “Ook wij vinden het vervelend dat deze planning er nog niet is”, reageert de gemeente Leiden hierop.

De gemeente geeft aan dat binnenkort wordt gestart met de voorbereidende werkzaamheden, zoals het verleggen van kabels en leidingen. Voor de huidige verkeerssituatie rondom het Lammenschansplein belooft de gemeente beterschap. “Met het gereedkomen van de tunnel N434 in 2023 wordt de situatie al beter.”

Advertentie

Leiden Voorschoten Zoeterwoude RijnlandRoute


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×