Sporters en bestuurders bij de ondertekening van het Sportakkoord in 2020. (Foto: Gerry van Bakel).

LSF: '20.000 nieuwe bewoners in 2040 willen ook sporten'

De gemeente Leiden heeft te weinig aandacht voor sport in de toekomst. Dat zegt de Leidse Sport Federatie (LSF) in reactie op de Omgevingsvisie 2040 waar de gemeente aan werkt. Tijdens de coronapandemie is gebleken hoe belangrijk het is om in de buurt te bewegen. “De gemeente wil heel veel huizen gaan bouwen”, zegt LSF-voorzitter Paul Goulmy, “maar al die nieuwe mensen moeten ook ergens kunnen sporten. Daar is nu nog te weinig aandacht voor.”

In de Omgevingsvisie wordt vastgelegd hoe de gemeente de ruimte in de stad wil gebruiken in 2040. De eerste versie is af, en nu mag iedereen reageren op wat er eventueel aan moet veranderen. “Het is nu onze beurt om advies te geven”, zegt Goulmy. “Het is belangrijk dat er in de visie ruimte wordt ingeruimd voor sport. Natuurlijk kan er tussen nu en 2040 nog van alles gebeuren waardoor de gemeente van deze visie af moet wijken. Maar in grote lijnen wordt het wel de basis voor de ontwikkeling van de stad.”

Roomburgerpark
Een grote wens van de LSF is een vaste sportnorm. “We zouden af moeten spreken om per inwoner een bepaald aantal vierkante meter te reserveren voor sport.” De gemeente Amsterdam heeft al zo’n norm, maar in de praktijk blijkt die lastig te halen. Voor Goulmy is dat geen reden om het niet te doen: “Door een vast aantal vierkante meter per persoon af te spreken, wordt het makkelijker om extra ruimte voor sport vrij te maken. Als we op voorhand zeggen dat het niet gaat lukken, wordt het sowieso niks.”

In 2017 is al afgesproken dat de ruimte voor sport in Leiden niet mag worden verkleind. Toch is een sportnorm een nuttige aanvulling: “Volgens de plannen gaat de bevolking tussen nu en 2040 flink groeien, met wel twintigduizend inwoners. Wij vinden het redelijk als de ruimte voor sport meegroeit.” De hoge kosten voor extra sportfaciliteiten mogen wat Goulmy betreft geen probleem zijn: “Obesitas kost de samenleving nog veel meer geld. Investeringen in sport hebben we zo terugverdiend.”

Om zo’n norm te halen, moeten ook de participatieprocedures helder zijn. “Bij het referendum over het Roomburgerpark zagen we hoe gevoelig de balans ligt tussen openbaar groen en sportfaciliteiten.” Door duidelijk te maken waar burgers wel en niet over mogen meebeslissen, kan de gemeente volgens de LSF in de toekomst voorkomen dat er weer zoveel tijd en moeite wordt gestoken in een plan dat uiteindelijk niet doorgaat.

Projectontwikkelaars
Ontwikkelingen in Leiden staan natuurlijk niet los van ontwikkelingen in de regio. “De gemeente Katwijk gaat huizen bouwen op voormalig vliegveld Valkenburg. Een deel van die nieuwe bewoners zal in Leiden komen sporten.” De LSF kan daar maar beperkt over praten: “Wij kijken naar de belangen van sporters in Leiden, niet in Valkenburg. Het zou wel goed zijn als gemeenten daar meer over communiceren. Regionale samenwerking op dit gebied is gelukkig in ontwikkeling, maar het kan nog beter.”

Een schoolvoorbeeld van hoe ruimte voor sport kan worden ingepast in de stad vindt hij de plannen in Leiden Noord. Daar willen een aantal sportverenigingen en maatschappelijke organisaties samenwerken om de wijk groen en sportief te houden, ook als er veel woningen bijkomen. “Ze zijn daar aan het kijken naar het optimaal benutten van velden en zalen. Het zou zonde zijn als veel faciliteiten nauwelijks gebruikt worden, maar anderzijds mag dat geen smoes worden voor projectontwikkelaars om de komst van extra sportfaciliteiten tegen te houden.” Goulmy hoopt dat dit initiatief navolging vindt in de rest van de stad: “Sport mag niet het kind van de rekening worden bij stadsontwikkeling.”

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×