De Tuin van Noord. (Foto: Cor van der Velden).

Tuin van Noord maakt plannen voor 2040: 'Sporten op dak parkeergarage'

Verschillende organisaties in de Tuin van Noord gebruiken het ‘ontwikkelperspectief’ voor heel Leiden Noord om mee te denken over hoe de wijk er in 2040 uit moet zien. Korfbalvereniging Pernix is één van hen en denkt na over de functie in de wijk en hoe de vereniging aan kan aansluiten op de behoeftes uit de buurt. “Er wordt de komende jaren veel bijgebouwd in de wijk. Al die extra mensen moeten ruimte hebben om te genieten van groen en sportfaciliteiten.”

Voor Pernix kwam het ontwikkelperspectief op het goede moment, vertelt voorzitter Tom van Alphen. “We hebben net ons honderdjarig jubileum gevierd. Dat zette ons aan het denken: waar willen we staan over vijftien jaar?” De behoefte van mensen verandert, merkte Van Alphen. “Ouders zijn druk met hun baan en moeten tussendoor hun kinderen naar school brengen en naar de zwemles en naar de sport. Tussendoor moeten ze ook eten. Zo komen ze zelf niet meer aan sporten toe.”

Futuristisch dromen
Door samen te werken hopen de verschillende partijen in de Tuin van Noord deze problemen aan te pakken. “Het zou fijn zijn als kinderen uit school direct naar één van de verenigingen toe kunnen komen voor BSO. We kunnen ze ’s avonds een gezonde maaltijd voorzetten en daarna sport aanbieden. De ouders kunnen dan langskomen voor een bootcamp”, droomt Van Alphen hardop. “De ouderen uit Overrhyn willen misschien ook wel meer bewegen, of ze willen in de tuin werken. Dat kunnen we hier allemaal aanbieden.”

De Tuin van Noord is een belangrijke plek voor de bewoners van Leiden Noord, zowel om te recreëren in het groen als om te sporten. De komende jaren worden langs de Willem de Zwijgerlaan een aantal grote wooncomplexen gebouwd. “Al die nieuwe mensen willen natuurlijk ook ontspannen en sporten”, waarschuwt Van Alphen. “Momenteel is Sporthal De Zijl de enige overdekte sporthal in de wijk. Als er één bij zou komen in de Tuin van Noord, kan Pernix daar korfballen in de winter en kunnen ook het Stedelijk Gymnasium en voetbalvereniging Roodenburg er gebruik van maken.”

Een nieuwe sporthal kost ruimte, en die is schaars. “Er is heel veel groen in de Tuin van Noord, maar het meeste wordt gebruikt voor het volkstuincomplex. Het openbaar groen is eigenlijk maar een smalle strook.” Daarom heeft Van Alphen futuristische ideeën: “Wij korfballen op kunstgras. Dat kan je prima aanleggen op het dak van een parkeergarage of zelfs van een wooncomplex.” Voor de kosten is hij niet zo bang: “Natuurlijk kost dat heel veel geld. Maar het bespaart ruimte, en ruimte kost in dit gebied ook heel veel geld.”

Loco-burgemeester
Of de gemeente iets gaat doen met de plannen, is voor Van Alphen nog maar de vraag. “Ik krijg de indruk dat ambtenaren soms wat langs elkaar heen werken en het gebied ook niet kennen. Er wordt nu besloten over LEAD, maar de inrichting van de Tuin van Noord staat pas over een paar jaar op de planning. Ik zou graag zien dat dat als geheel wordt beschouwd, omdat de mensen die in LEAD gaan wonen, natuurlijk ook naar het park gaan.”

Toch ziet de korfbalvoorzitter het voorzichtig optimistisch in. “Bij ons honderdjarig jubileum zou de burgemeester een penning komen uitreiken, maar hij was verhinderd. Toen kwam loco-burgemeester Paul Dirkse, die ook sportwethouder is. Dat kwam ons wel goed uit, want toen heb ik hem direct aangesproken over onze ideeën.” En met resultaat, want volgende week spreekt hij namens de organisaties in de Tuin van Noord met wethouders Dirkse en Spijker. “Ze willen in elk geval luisteren. Als we pech hebben, doen ze er niks mee, maar als het meezit willen ze met ons meedenken.”

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×