Dorpsplein Zoeterwoude. (Foto: Robbert Beurse).

91 procent van de bewoners wil het niet, toch extra parkeerplekken in centrum Zoeterwoude

Hoewel het tegen de wens van bewoners is, komen er aan de rand van het dorpsplein toch extra parkeerplekken. De gemeente Zoeterwoude slaat de uitkomsten van een online bewonersonderzoek volledig in de wind. De gemeenteraad was het eens over tijdelijke parkeerplekken, maar definitieve plekken ziet niet iedereen zitten.

Sinds 2017 liggen er al plannen om het centrum van Zoeterwoude-Dorp te vernieuwen. Daarvoor werd ook de mening van de inwoners van het dorp gevraagd. Daaruit blijkt dat zij massaal tegen extra parkeergelegenheid zijn. Zo is 91 procent tegen de stelling om het plein in te richten als parkeerterrein. Verder vindt slechts vijf procent dat er parkeergelegenheid mist en wil maar acht procent de parkeerplekken aantrekkelijker maken.

Des te opvallender is het dat de gemeente er nog voor de zomer drie tot vier structurele parkeervakken bij wil maken. Ze verwijzen daarbij naar een oproep die de gemeenteraad in november 2020 deed. “Het ging ons er om ondernemers een steuntje in de rug te geven”, zegt Mathieu Paardekooper van de VVD. “Sinds het verdwijnen van de parkeerplaatsen hebben de winkeliers het zichtbaar moeilijker gekregen.”

Blik
In de oproep van de gemeenteraad staat ook dat er voor de parkeerplaatsen een blauwe zone ingesteld zou moeten worden. Daarbij zou een maximale parkeertijd moeten gelden van dertig minuten. Verantwoordelijk wethouder Ton de Gans (CDA) liet woensdagavond tijdens een bewonersbijeenkomst weten dat dat niet mogelijk is. Handhaving zou niet te realiseren zijn.

Dat er geen blauwe zone komt is tegen het zere been van Progessief Zoeterwoude. In eerste instantie waren zij voor de motie, maar ‘die wordt nu anders uitgevoerd dan zoals die was bedoeld’, zegt raadslid Corry Rietdijk. “Wij hebben altijd gezegd: ‘geen blik op het plein’. Dan maar geen langdurige parkeerplekken.” Rietdijk wil de wethouder zo snel mogelijk ter verantwoording roepen, want de planning is dat de parkeerplekken nog voor de zomer gerealiseerd worden.

Advertentie

Economie Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×