ZZ Leiden schrijft zich in voor de Champions League. (Foto: Zorg en Zekerheid Basketball Leiden).

ZZ Leiden gaat voor de Champions League

De Leidse basketballers hebben zich ingeschreven voor de Basketball Champions League 2021-22. Dit jaar kan de club door het behalen van de landstitel zich inschrijven voor het hoogste Europese competitie. Sinds hun terugkeer in de Nederlandse basketbaltop in 2006 heeft ZZ Leiden al zes keer deel genomen aan de FIBA Europe Cup, het een na hoogste niveau.

Na het veroveren van het landskampioenschap, de vierde keer in de Leidse historie, werd er al gespeculeerd over een deelname aan de Basketball Champions League. Het is het vijfde seizoen van deze Europese professionele basketbalcompetitie. Worthy de Jong, de meest ervaren speler van de Leidse basketbalformatie, sprak na die wedstrijd meteen zijn hoop uit voor een inschrijving. “Wil ik het spelen? Natuurlijk!”

“Een deelname draagt ook bij aan het rekruteren en behouden van spelers”, zegt voorzitter van ZZ Leiden Basketball Marcel Verburg. “Als kampioen ben je het aan je stand verplicht om deel te nemen.” Een logische stap dus voor ZZ Leiden Basketball, omdat het de club en haar spelers extra uitdaging biedt voor het komende seizoen.

De deelname van ZZ Leiden Basketball moet eind juni goedgekeurd worden door het bestuur van de Basketball Champions League. De loting voor de kwalificatierondes en het hoofdtoernooi vindt plaats op 7 juli 2021. In de kwalificatieronde is er een plaats voor de landskampioen gereserveerd. Er mogen 56 ploegen zich aanmelden, waarvan er 24 direct geplaatst worden en 32 onderling moeten uitmaken welke 8 ploegen doorgaan naar het hoofdtoernooi.

Vijf Meihal
De wedstrijdhallen waar de competitie wordt gespeeld moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. De thuisbasis van ZZ Leiden kan niet genoeg toeschouwers kwijt, maar daar wordt dispensatie voor aangevraagd. “We gaan ervan uit dat we de eerste wedstrijden wel in onze eigen Vijf Meihal mogen spelen”, zegt bestuurslid Niek van Bemmel. “Daarna moeten we zien hoe het loopt. Misschien moeten we uitwijken naar een andere stad.”

 

Advertentie

Leiden Maatschappij Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×