Het ontzet van Leiden, olieverf op doek van monumentaal formaat.

Bijzonder schilderij over Leidens Ontzet geveild bij Leids veilinghuis

Een schilderij van Antonis Aloisius Emanuël van Bedaff (1787-1829) waarop de ontvangst van Willem van Oranje en de watergeuzen door burgemeester Van der Werf en het Leidse stadsbestuur is afgebeeld, wordt binnenkort geveild via het Leidse veilinghuis Onder de Boompjes in de Nieuwstraat.

Het schilderij, olieverf op doek, meet 160 x 192 cm en zit in een monumentale lijst. Het moet tenminste 4.000 euro opbrengen, maar dan heeft de nieuwe eigenaar wel een heel bijzonder werk waarop ook het uitdelen van haring en wittebrood aan de uitgelaten hongerige Leidse bevolking staat afgebeeld .

“Af en toe gebeurt het. Ergens duikt zomaar een parel op”, zegt veilingmeester Pieter-Gerrit Binkhorst. “We kregen een e-mail uit België met afbeeldingen van een bijzonder schilderij.  Uiteraard trok dit direct de aandacht en binnen een mum van tijd werd het werk opgehaald uit België en naar Leiden gebracht. Dat is tenslotte de plek waar het het beste tot zijn recht zal komen.”

Hoe het werk in België terecht is gekomen is niet geheel duidelijk. Het hing decennia lang bij een Vlaamse familie in een kasteel nabij Antwerpen. Nu is dit bijzondere werk weer terug in Leiden en tijdens de kijkdagen van 12 tot en met 18 juni te bezichtigen. Het wordt online geveild. De veiling eindigt op 18 juni om 19.00 uur.

Slachtoffer
Het schilderij toont een belangrijk moment in de Leidse geschiedenis. De dag na het ontzet van Leiden, 4 oktober 1574 als Willem van Oranje ontvangen wordt door burgemeester van der Werf en zijn stadbestuur. De watergeuzen hadden de dag ervoor op 3 oktober de stad ontzet en de uitgehongerde Leidse bevolking voorzien van haring en wittebrood.

De man liggend op de grond rechtsonder is wellicht een van de laatste slachtoffers. Rechtsboven wappert fier een vlag met opschrift ‘Godt behoede Leyden 1574’ en centraal in het beeld  de Hollandse vlag met daarin het wapen van Zeeland. “Niet echt de geuzenvlag, maar wellicht is dat de vrijheid die de kunstschilder van dit werk Antonis van Bedaff zich heeft voorbehouden”, speculeert Binkhorst.

Van Bedaff
De schilder van het in elk geval voor Leiden bijzondere schilderij is Antonis Aloisius Emanuël van Bedaff. Deze Vlaamse schilder vervaardigde het waarschijnlijk in zijn hoogtijdagen. Tegen het einde van zijn leven in de jaren ’20 van de 19e eeuw. Van Bedaff werd geboren in Antwerpen in 1787 en overleed in 1829 op 41-jarige leeftijd in Brussel. Hij was kunstschilder, tekenaar en graficus en stond onder meer bekend om zijn historische voorstellingen. Van 1820 tot 1825 was hij leraar handtekenkunde aan de Stadsacademie voor Teeken- en Schilderkunst in Den Bosch. Werken van hem bevinden zich onder andere in het Rijksmuseum.

 

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×