De Donkersteeg (Foto: Rob van Dullemen).

Leiden wil leegstand in centrum terugdringen met provinciale subsidie

De provincie Zuid-Holland stelt 500.000 subsidie beschikbaar voor het verbeteren van winkel- en centrumgebieden. Centrummanagement Leiden schrijft aan een plan om ondernemingen te helpen en de leegstaande panden in het centrum op te vullen.

In de centrumgebieden van Zuid-Hollandse steden staan nog altijd veel planden leeg, zegt de provincie. Dit is nog erger geworden door de coronacrisis die veel ondernemers hard heeft geraakt. De regeling was eerder niet beschikbaar voor grotere gemeenten, maar dit jaar komt ook Leiden in aanmerking voor deze subsidie.

Het plan van Centrummanagement is voornamelijk om de ondernemingen die ‘niet op een logische plek zitten’, te verplaatsen naar het centrumgebied. Deze worden dan naar de leegstaande panden in het centrum toe getrokken. Om te bepalen welke ondernemingen dit zijn en welke knelpunten ze ondervinden, wil centrummanager Gijs Holla na de zomer een onderzoek starten. 

Opschieten
Holla zegt zo ook ondernemers te helpen die getroffen zijn door de coronacrisis. “Er zit natuurlijk enorme emotionele en financiële pijn achter de etalage van veel ondernemingen”, zegt Holla. “Als de coronacrisis straks een aantal maanden voorbij is, moeten we niet vergeten dat die pijn er nog steeds zit.”

Voor de subsidieregeling is in totaal 500.000 euro beschikbaar. De provincie Zuid-Holland verstrekt maximaal 20.000 euro per project. Er geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Wie dus aanspraak op het geld wil maken, moet wel een beetje opschieten. Holla hoopt binnen anderhalve maand de subsidieaanvraag te versturen.

Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×