(Foto's: Cor van der Velden).

Zonnig protest tegen nieuw kruispunt in de Mors

Bewoners van de Pesthuislaan en het Vondelkwartier protesteerden woensdagmiddag tegen de voorgenomen herinrichting van het kruispunt van de Vondellaan met de Plesmanlaan. In een stralende, hete voortuin werden de bezwaren uiteengezet: “Als je niet zeker weet wat je moet doen, wacht dan even.”

De bewoners zijn bang dat de nieuwe inrichting zorgt voor meer geluidsoverlast en fijnstof door het verkeer. De voordelen zijn te verwaarlozen: “De gemeente noemt verschillende getallen als tijdwinst voor de auto’s, dat varieert van drie tot twintig seconden”, weet een buutbewoner te vertellen. “Dat is dus helemaal niks. En je rijdt onder het spoor door naar de stoplichten, dus daar sta je je gewonnen seconden weer te verspillen.”

Speelgoedboompjes
In een tuin vlakbij het kruispunt is een gedetailleerde maquette gemaakt van het nieuwe kruispunt. “Als fietser moet je in de toekomst een hele rare slinger gaan maken”, wijst iemand aan. Belangstellende buurtbewoners staan geïnteresseerd toe te kijken. “Dus dit is de nieuwe Vondellaan. Maar waar loopt de huidige dan?” wil iemand weten. Iemand anders mist het groen op de maquette, waarna de bouwer uit een koffertje twee speelgoedboompjes haalt en in een berm prikt. “Deze bomen zijn op schaal: de hoge boom staat er nu, en ze willen er zo’n laag boompje voor in de plaats zetten.”

Luister ook naar Nieuws071: Protest tegen kruispunt Vondellaan

Even verderop langs het fietspad bij het kruispunt zelf staat een bewoner van de Pesthuislaan met een kartonnen protestbord. “Wij zijn helemaal genegeerd door de gemeente”, vertelt ze. “Alle informatie ging naar bewoners van de Mors, die gelukkig zo aardig waren om ons ook in te lichten.” De huizen aan de Pesthuislaan liggen met hun achtertuin aan de Darwinweg. “Nu zit er nog een fietspad en een stoep tussen onze tuin en de auto’s. Maar met het nieuwe plan willen ze dat om gaan draaien, zodat de auto’s vlak langs onze tuinen scheuren.”

Tijd dringt
Michel Jehee, die het woord voert namens actiegroep SOS De Mors, is ook niet te spreken over de participatie. “De gemeente heeft ons wel betrokken bij de plannen, maar we konden eigenlijk maar weinig inbrengen. Door corona waren alle inspraakavonden digitaal, en dat werkte niet goed. Wij willen graag constructief meedenken, maar daar kregen we de kans niet voor.” Hij is tevreden met de opkomst in de tuin. “Voor zo’n warme middag in coronatijd zijn er nog heel wat mensen gekomen.”

De tijd begint te dringen voor de buurt, want morgenavond praat de gemeenteraad over de plannen voor het nieuwe kruispunt en dinsdag volgt er een definitieve goed- of afkeuring van de volksvertegenwoordigers.

Advertentie

Leiden Politiek Kruising Plesmanlaan / Vondellaan


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×