De Ronald McDonald huiskamer, waar kinderen en ouders kunnen ontspannen. (Foto: Maxime Groot)

LUMC heropent Willem-Alexander Kinderziekenhuis: 'Hier is het kind koning'

Het Willem-Alexander Kinderziekenhuis, dat onderdeel uitmaakt van het LUMC, is volledig herbouwd. Vandaag vond de officiële opening plaats. Omdat het kind koning is in het WAKZ, is er een speciaal Kindercongres georganiseerd met het thema ‘It’s a Kind of Magic’. Het is een dynamische online show vol verrassingen. “Na zes jaar verbouwing wilden we wel een mooie opening hebben voor dit ziekenhuis”, aldus Robin Bertels, medisch manager van het WAKZ.

Sleutelstad is live bij de heropening in het museum Corpus. Malou Petter, bekend van het jeugdjournaal, presenteert het openingscongres. Victor Mids, illusionist en arts (niet-praktiserend), legt uit hoe magie kan helpen bij het verminderen van angst en stress. Hij geeft een magisch optreden weg, samen met de kijkers thuis en onder luid applaus van kinderen op de tribune.

It’s a Kind of Magic
Mids heeft ook een nieuwtje. De Leids alumnus kondigt aan de nieuwe ambassadeur van het Willem-Alexander Kinderziekenhuis te worden. “Ik vind het mooi om mijn kennis eens een keer terug te geven en op een andere manier in te zetten.” Volgens Mids zijn illusies, goochelen, magie en trucs een perfecte afleidingsmethode bij het contact tussen de zorgverleners en kinderen. “Of gewoon om het ijs te breken”, zegt hij. “Illusies hebben altijd al iets leuks in zich.” Daarnaast geeft Mids de kinderen ook de nodige tips en trucs mee. “Illusies en goocheltrucs hebben intrinsieks iets uitdagends, waarmee je heel veel cognitieve eigenschappen beter kan ontwikkelen, bijvoorbeeld zelfvertrouwen.”

Tijdens de magische show wordt Mids geassisteerd door de 17-jarige Anemone Arntz. Zij is sinds jongs af aan een patiënt in het Willem-Alexander Kinderziekenhuis. Gelukkig is ze sinds kort volledig ‘beter’ verklaard. Nu komt zij regelmatig terug voor controles. “Wat ik nu heel fijn vind, is dat alle afdelingen op dezelfde verdiepingen zijn.” Het Kinderziekenhuis is er volgens haar veel op vooruitgegaan. “Het ziekenhuis is rustgevend qua kleuren, heeft leuke speelhoeken en is gewoon net wat groter dan de oude poli.”

De tekst loopt door onder de foto’s. 

Anemone Arntz schuift aan bij presentator Malou Petter en vertelt illusionist Victor Mids over haar ervaringen als patiënt in het Willem-Alexander Kinderziekenhuis. (Foto’s: Klijn Fotografie).

Kind is koning
Robin Bertels is kindercardioloog en medisch manager van het Willem-Alexander Kinderziekenhuis in het LUMC. Hij vertelt vol trots over alle pronkstukken van het nieuwe Kinderziekenhuis. “Op de poli hebben we een prachtig aquarium weten te realiseren”, vertelt ‘chef de clinique’ Bertels. “Kinderen staan nu ontspannen voor het aquarium te wachten voordat ze naar de dokter moeten.”

“Alle afdelingen hebben een verschillende naam, van Bos, Duin en Strand, naar de polikliniek Stad. Daar hebben we ook de stad Leiden geprobeerd in te betrekken”, zegt Bertels. Zo schonk de gemeente Leiden een ‘Leidenaartje’ voor in het aquarium, dit straatpaaltje met de bekende sleutels van Leiden zwemt nu tussen de vissen van het Kinderziekenhuis. De blauwe vloeren zijn grachten geworden en op de muren zijn belangrijke Leidse gebouwen, zoals het Academiegebouw, de Morsport en molen de Valk, te bewonderen. “We zijn echt onderdeel van de stad Leiden.”

“Het motto van het Willem-Alexander Kinderziekenhuis is dat we samen willen zorgen voor zieke kinderen. We zetten kinderen op de eerste plek, kind is koning. We willen zorg leveren die voor het kind zo min mogelijk belastend is. Zodat kinderen hier niet met een trauma de deur uitgaan, maar met de ervaring dat ze beter worden en op een goede manier behandeld zijn.”

De kindvriendelijke inrichting van het nieuwe Willem-Alexander Kinderziekenhuis is modern en heeft een minder klinische indruk, waardoor kinderen sneller zijn afgeleid. (Foto’s: John Bakker). 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sleutelstad (@sleutelstad)

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×