Een deel van de vrijwilligers van de BOP in Leiden Zuid-West. (Foto: Gerry van Bakel).

Buzz Leiden valt in de prijzen met video over veelzijdige vrijwilligers

Elk jaar reikt de Nederlandse Organisatie voor Vrijwilligers prijzen uit voor lokale en nationale initiatieven. Dit jaar was het thema ‘Nieuwe gezichten’. Buzz Leiden besloot in haar eerste jaar van bestaan mee te doen en viel gelijk in de prijzen.

De opdracht van de Vrijwilligersprijs 2021: laat in een video zien hoe inclusief je bent voor vrijwilligers en deelnemers. Voor welzijnsorganisatie Buzz Leiden een thuiswedstrijd. In de buurtontmoetingsplek aan de Willem Klooslaan komt iedereen en doet iedereen mee. Aan nieuwe gezichten geen gebrek.

“We hebben een video gemaakt waarin onze vrijwilligers zich voorstellen en vertellen wat ze hier doen in de buurtontmoetingsplek (BOP),” zeggen Marlies Tiepel en Tessa den Dulk, ontwikkelmakelaars van Buzz Leiden in Zuid-West. “Onze vrijwilligers komen uit allerlei rangen en standen.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met ontwikkelmakelaars Marlies Tiepel en Tessa den Dulk van welzijnsorganisatie Buzz Leiden.

Tiepel en Den Dulk bekommeren zich om de mensen in de wijk die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. “Sommige mensen in de wijk zijn wat kwetsbaarder”, zegt Den Dulk. “Ze hebben geldproblemen of psychische problemen of spreken de taal nog niet. Wij hebben zo’n dertig activiteiten waarmee we deze mensen vooruit willen helpen. “Dat gaat van taallessen, tot inloopspreekuren voor gezondheid, omgaan met geld of met computers en koken voor de buurt. “Je kunt het zo gek niet bedenken of wij doen er iets mee”, zegt Tiepel.

330 vrijwilligers
Voor al die activiteiten doen Tiepel en Den Dulk een beroep op vrijwilligers. “We hebben er nu zo’n 33, maar we kunnen er wel 330 gebruiken”, vertelt Tiepel. “Het is goed om te zien dat zoveel verschillende mensen bij ons vrijwilligerswerk willen doen. Maar er is altijd ruimte voor meer, dus meld je aan.” Een mailtje naar contact@buzzleiden.nl is voldoende om een uitnodiging te krijgen van Den Dulk om te komen praten. Nog leuker vinden de ontwikkelmakelaars het als je gewoon een keer langskomt in de BOP. “Je hoeft echt geen schooljuf te zijn om taalles te geven hoor. Al doende leert men is ons motto.”

Aardigheidje
Deze donderdagmiddag is de BOP aan de Willem Klooslaan versierd met slingers en er staan koekjes, chocolaatjes en chips klaar. Niet vanwege de gewonnen prijs, maar om met een clubje vrijwilligers in het zonnetje te zetten en een aardigheidje aan te bieden. Niet alle vrijwilligers komen vandaag aan de beurt, vanwege de geldende coronamaatregelen. “Maar we gaan dit zeker vaker doen”, zegt Den Dulk. Directeur Kirsten Zitman van Buzz Leiden is ook van de partij om de vrijwilligers te bedanken. “Jullie kunnen gaan zitten, wij zorgen nu voor de drankjes.”

De Ladder
De BOP is te vinden aan de Willem Klooslaan 15 in Leiden Zuid-West, op de hoek met de Boshuizerkade. Wil je meer weten over de BOP en de mensen die er komen? Volg dan de podcastserie De Ladder van podcastmakers Gerry van Bakel en Andy Clark via de website van Sleutelstad of in je favoriete podcastapp.

 

 

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×