De Vogelwijk krijgt een nieuw rioolstelsel. (Foto: Gemeente Leiden).

Voorlopig ontwerp Vogelwijk en Raadsherenbuurt aangepast: meer ruimte en meer groen

In het najaar gaat de gemeente beginnen met werkzaamheden in de Vogelwijk en de Raadsherenbuurt. De wijzigingen in het voorlopige ontwerp zijn nu gepubliceerd. Via doemee.leiden.nl kunnen betrokkenen nog tot zondag 27 juni reageren op de plannen.

Vorig jaar kondigde de gemeente aan om de riolering in de Vogelwijk en de Raadsherenbuurt te gaan vervangen. In oktober kregen bewoners al de mogelijkheid om te reageren op de eerste plannen van de gemeente. Hieruit volgde het aangepast voorlopig ontwerp.

  • Raadsherenbuurt.
    Raadsherenbuurt.
  • Vogelwijk.
    Vogelwijk.

Omdat de straten open moeten voor de vervanging van de riolering, is er de mogelijkheid om direct de straten en stoepen te vernieuwen. Zo is er onder andere aandacht voor de breedtes: sommige straten worden ingericht voor eenrichtingsverkeer. Bewoners reageren hier tot nu toe met gemengde gevoelens op. Ze zijn blij met de ruimte in deze straten. Er heerst echter ook angst voor meer drukte in de overige straten, wat de veiligheid voor fietsers vermindert. Ook mogen de stoepen breder blijven dan de gemeente gepland heeft.

Duurzaamheid
In de buurten plaatst de gemeente een gescheiden rioolstelsel, net als in de plannen voor de Professorenwijk-Oost stond. Dit betekent dat er twee buizen komen, wat ervoor zorgt dat vuil en schoon water niet meer gemengd worden. Zo hoeft alleen het vuile water nog naar de zuivering. Het schone regenwater gaat direct naar het oppervlaktewater. Daarnaast komt er een nieuw drainagesysteem, wat schimmel in en rondom de funderingen tegengaat. Door deze klimaatgerichte maatregelen wil de gemeente uiteindelijk minder schoon water verspillen.

In de plannen is ook ruimte voor meer groen. Zoveel mogelijk bomen moeten blijven bestaan. Ook komt er een aantal nieuwe bomen. Dit groen is niet alleen bedoeld voor het zicht, maar moet met het oog op klimaatverandering ook het grondwater beter vasthouden.

Op dit moment kunnen bewoners en belanghebbenden reageren op het aangepast voorlopig ontwerp. Dit kan tot zondag 27 juni. De gemeente neemt de ideeën dan mee om uiteindelijk het definitieve ontwerp te presenteren. De werkzaamheden moeten komend najaar van start gaan.

 

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×