Syrische vluchtelinge Baha Nasour vertelt haar verhaal in de podcastserie 'Ongekend Thuis'. (Foto: Roos Tullen).

Podcastserie 'Ongekend thuis' over Syrische vluchtelingen in Leiden gelanceerd

De podcastserie ‘Ongekend thuis’ is vandaag gelanceerd. In deze podcast vertellen vijf Syrische vluchtelingen die in 2015 naar Leiden kwamen over de reis die ze hebben afgelegd en wat het begrip ‘thuis’ voor hen betekent. De lanceerdatum valt samen met de Internationale Dag van de Vluchteling.

De Leidse kunstenares Roos Tulen heeft heeft de serie samen met Julia de Roo en Daniël van der Kolk gemaakt. Tulen was zelf in 2015 Hoofdvrijwilliger Culturele Activiteiten in de Leidse crisis- en noodopvang. “Door het delen van verhalen, muziek en vooral veel eten, leerde ik de migranten kennen als mensen in plaats van vluchtelingen. Ik hoop met de podcast ‘Ongekend Thuis’ dat meer mensen dat mogen ervaren en zich meer verbonden gaan voelen met vluchtelingen.”

Volgens het CBS vindt 90 procent van de mensen die positief in contact komt met vluchtelingen, dat Nederland deze vluchtelingen ook moet opvangen. Het zoeken naar verbinding is hierbij dus heel belangrijk. Dat gaf Tulen de inspiratie voor het maken van de podcast. “Als maker wil ik een brug slaan en zijn tussen de wereld van de vluchteling en die van de Nederlandse burger”, vertelt Tulen over de nieuwe podcast.

Verbinding
In totaal trokken er in 2015 honderdduizenden vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika naar Europa voor een beter leven. Van alle vluchtelingen kwamen er ruim 300 terecht in de gemeente Leiden. Al deze vluchtelingen moesten hun thuis verlaten en opnieuw beginnen in een vreemd land.

Zo ook Ayman Ghoujal, Katya Akkari, Abdullah Alaskar, Ola Alargha Alsabbagh en Baha Nasour, allemaal afkomstig uit Syrië. In de vijfdelige podcastserie vertellen zij ieder hun persoonlijke verhaal. Hierin komen thema’s als oorlog en verlies aanbod. Maar daarnaast gaat het ook over menselijkheid en het zoeken naar verbinding.

De podcast is te vinden op de website van Ongekend Thuis en op bekende podcastkanalen.

Presentator Melle Tuik sprak in Nieuws071 met Roos Tulen over het project.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×