(Beeld: wUrck architectuur stedenbouw landschap BV).

Corbulotunnel krijgt drijvend zonneveld

De tunnel en de verdiepte delen van de RijnlandRoute tussen de A4 en de A44 worden voor driekwart zelfvoorzienend als het om energie gaat. De provincie laat in het nieuwe knooppunt Hofvliet in de Oostvlietpolder bij de aansluiting met de A4 een zonnepark met energieopslag aanleggen. Eén andere innovatie die wordt toegepast om energie te besparen is het verlichten van de inritten van de tunnel met Solar Optic Fiber. Dat zijn glasvezel lenzen die licht opvangen en meedraaien met de zon.

Volgens de provincie Zuid-Holland zorgen de zonnepanelen ervoor dat de CO2-uitstoot in een periode van 25 jaar met ruim 20.000 ton afneemt. De opbrengst van de bijna 4600 zonnepanelen wordt geschat op ruim 1.500.000 kWh per jaar. De N434 gaat jaarlijks ongeveer 2.000.000 kWh aan elektriciteit verbruiken, voor onder andere ventilatie, verlichting en diverse andere installaties in de tunnel.

Om een deel van de opgewekte energie op te slaan worden flow-batterijen gebruikt. Dit zijn speciale batterijen met een extra lange levensduur die het overschot aan opgewekte stroom van overdag opslaan om ’s nachts weer te gebruiken voor het verlichten van de tunnel. Ook wordt de stroom gebruikt voor diverse andere installaties.

Energieopslag
Grootschalige energieopslag in combinatie met lokale duurzame opwekking is nu nog volop in ontwikkeling. Op dit moment wordt nog niet veel met energieopslag gewerkt. Zeker niet in deze omvang, omdat de exploitant van zonnepanelen de opbrengsten (overdag) nu nog mag salderen met het gebruik op een ander moment (meestal ’s nachts).

Deze salderingsregeling wordt door het Rijk afgebouwd tussen 2023 en 2031. Daarmee wordt het steeds interessanter om de overdag geproduceerde energie, die niet meteen gebruikt kan worden, zelf op te kunnen slaan. Door dit principe nu toe te passen bij de RijnlandRoute kan deze techniek verder ontwikkeld worden. De uitvoering en onderhoud van het zonnepark wordt door aannemer Comol5 gedaan. Voor het zonnepark moeten eerst nog de benodigde procedures worden doorlopen.

Inpassing met drijvende panelen
Volgens de provincie is een zonnepaneelveld goed landschappelijk inpasbaar in knooppunt Hofvliet. Op deze locatie passen bijna 4600 panelen van twee vierkante meter per stuk. “Meestal zie je dat zonnepanelen op stalen frames op het maaiveld zijn geplaatst. Tussendoor zijn dan loop- of maaipaden voorzien voor onderhoud.” In overleg met een landschapsarchitect is hier gekozen om de panelen met drijvers op water te leggen. “Voordeel daarbij is dat de panelen hierdoor laag en zoveel mogelijk uit het zicht in het landschap liggen. Ook hoeft er niet gemaaid te worden tussen de panelen. Verder is gekozen voor een oost-west oriëntatie, omdat de zon draait is zo de opbrengst van energie meer verspreid over de dag.”

Duurzaamheid Leiden Regio RijnlandRoute


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×