(Foto's: Jeroen Bakker).

Pop-up museum in het teken van vijftig jaar Merenwijk

Een combinatie van ontmoetingen en cultuur: zo kan het pop-up museum omschreven worden dat sinds kort is geopend in de Merenwijk. Op de plek waar lang de Etos heeft gezeten, is een tijdelijke expositie te zien over de Merenwijk in de afgelopen vijftig jaar. Het museumpje is een nieuwe stap die past bij de modernisering van winkelcentrum De Kopermolen.

Het thema van het pop-up museum luidt: verleden, heden, toekomst. Zo is er een verhalentafel opgericht met verhalen van buurtbewoners en zijn er onder meer historische kaarten te zien. Ook toekomstplannen van het winkelcentrum zijn in het museum te zien, waaronder tiny houses op het dak van De Kopermolen.

Boodschappencentrum
Voor de modernisering van De Kopermolen schakelde de gemeente hulp in communicatieadviesbureau Joe Wie Ai in Leiderdorp. “Bij het moderniseren willen we eigenlijk weg van een boodschappencentrum, wat het vroeger was. Mensen willen ook andere functies zoals horeca, een beetje gezelligheid en elkaar kunnen ontmoeten”, vertelt Jeroen Bakker van Joe Wie Ai. De taak was om een sociaal hart in het winkelcentrum te creëren. Om die taak te vervullen is het pop-up museum in het leven geroepen.

Behoefte aan sociaal contact
Volgens Ineke Lenssen, mede-oprichter van het pop-up museum, is het museum dé plek om mensen met elkaar in contact te brengen. “De Merenwijk is voor iedereen en dat is ook de verbinding die we zoeken.” Buurtbewoners zijn sinds het begin nauw betrokken geweest bij de vernieuwingsplannen en hun ideeën zijn meegenomen. Zo bleek een plek bij het museum om te kunnen zitten met een kopje koffie onmisbaar. “Uit het traject voorafgaand aan de modernisering is heel veel informatie gekomen. Buurtbewoners hebben eigenlijk veel meer behoefte aan ontmoetingen en samenzijn, in deze tijd al helemaal”, legt Lenssen uit. Op het plein voor het museum is hiervoor de ruimte geboden.


Kim van Niekerk in gesprek met Jeroen Bakker en Ineke Lenssen van Joe Wie Ai over het pop-up museum in de Merenwijk.

Overige informatie
Momenteel is het pop-up museum iedere woensdag en zaterdag geopend. Om de openingstijden te kunnen verruimen, wordt gezocht naar vrijwilligers. Voor meer informatie of bij interesse kan contact worden opgenomen met Jeroen Bakker (jeroen@joewieai.nl).

Advertentie

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×