(Foto's: IJsbrand Terpstra).

Herstelde knobbelzwaan weer vrijgelaten

De mannetjes knobbelzwaan van het Arubapad in Leiden Noord is dinsdagmiddag weer vrijgelaten. De zwaan kwam op 7 mei met een gebroken voet bij de Dierenambulance en Vogelasiel Leiden e.o. binnen en heeft zo’n anderhalve maand in gevangenschap moeten revalideren.

Toen de gewonde mannetjeszwaan werd opgevangen, zat het vrouwtje te broeden. Inmiddels zijn de eieren uitgekomen en daarom hebben de medewerkers van het vogelasiel het mannetje bij de Kagerplassen uitgezet en niet bij vrouw en kinderen. “Het mannetje heeft z’n eigen jongen nooit gezien en kent ze daarom niet. Dat, gecombineerd met de stress van de reis in de auto, en ineens van binnen opgesloten zitten weer buiten de vrijheid hebben, heeft ons doen besluiten de zwaan eerst in vrijheid tot rust te laten komen”, zo laat de opvang weten. “We vrezen namelijk dat de stress eraan bij zou kunnen dragen dat hij zijn eigen, voor hem dus onbekende, jongen iets aan doet.”

Volgens het Vogelsasiel weet de zwaan waar zijn nest is en zal hij dat vanzelf weer terugvinden. “Ook dan is het nog spannend wat hij met de jongen gaat doen. Maar we hopen dat hij, omdat ie z’n vrouw wel zal herkennen, in rust de jongen zal accepteren. Hij zwom in ieder geval direct de goede kant op.”

Advertentie

Leiden Leiderdorp Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×