De Leidse dirigent Martin van der Brugge heeft na een knal van een rotje last van oorsuizen. (Foto: Sleutelstad).

Leven Leidse dirigent op z'n kop na vuurwerkknal: 'Je hebt levenslang'

Eén knal van een rotje zette zijn leven op z’n kop. De Leidse dirigent Martin van der Brugge krijgt na de knal last van oorsuizen en weet niet wat voor invloed dat nog op de rest van zijn carrière zal hebben. Hij besluit daarom een petitie te starten voor een verbod op vuurwerk.

Muziek is de grote passie van de Leidse dirigent Martin van der Brugge. Hij vertrouwt daarbij al jaren op zijn geoefende gehoor. Totdat hij tijdens de jaarwisseling van 2019 een groepje jongens met vuurwerk tegenkomt. “We gingen op bezoek bij vrienden en we fietsten toen langs die jongens. Ik zag nog dat hij wat aanstak en toen was er die knal. Op dat moment hoor ik al een suis in m’n oor, maar ik dacht dat gaat wel over.”

Maar het gaat niet over. Martin blijkt lichte gehoorschade te hebben en daarnaast heeft hij last van een constante piep in zijn oor. Het is niet duidelijk of hij er last van blijft houden. “We zijn nog maar net begonnen om weer te oefenen na corona”, zegt hij na afloop van een repetitie. “Wat ik echt niet meer kan is voor een orkestbak spelen. Daar is het geluid te hard voor.”

Constante suis
Zijn leven wordt nu dus gekenmerkt door een constante suis in het oor, ook wel bekend als tinnitus. “Ik vind het verschrikkelijk. Ik dirigeer met verschrikkelijk veel plezier en wil dat nog wel een jaar of twintig doen. En het is heel vervelend dat daar door een jochie van 14 een streep doorheen wordt getrokken, ook al deed hij het niet expres.”

Vuurwerkverbod
En nu is Van der Brugge dus een petitie gestart voor een vuurwerkverbod. “Ik hoop dat burgemeester Lenferink gaat beseffen dat je moet opkomen voor de slachtoffers van vuurwerk. Mocht er nou geen landelijk verbod komen, zorg dan in ieder geval dat de Leidenaars veilig blijven. Want je hebt levenslang.”

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×