Begin van de trajectcontrole bij Zoeterwoude, hectometer 2,2. (Foto: Google Maps).

Forse stijging boetes door trajectcontrole op N11

De trajectcontrole die sinds begin november vorig jaar op de N11 de vaste flitspalen vervangt, heeft in de eerste vier maanden van dit jaar bijna 16.000 snelheidsovertredingen vastgelegd. In dezelfde periode van 2020 werden er door de flitspalen die er toen nog stonden iets meer dan 10.000 snelheidsovertredingen geregistreerd. Ook de eerste maanden van de trajectcontrole november en december vorig jaar leverden ongeveer 7.500 overtredingen op, wat fors hoger is dan een vergelijkbare periode met flitspalen.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid vertelde eerder dat het hogere aantal overtredingen aan de nieuwe methode van controleren ligt. “Automobilisten moeten nog wennen aan de nieuwe situatie dat de snelheid niet op een vaste plek door een flitspaal wordt gecontroleerd, maar over een langer traject.” De trajectcontrole op de N11 meet de snelheid op beide rijrichtingen tussen Zoeterwoude en Hazerswoude en tussen Alphen aan den Rijn en Bodegraven.

Voordat de trajectcontrole werd ingevoerd daalde het aantal boetes op N11. Uit cijfers van het CJIB en het ministerie blijkt dat er in 2020 fors minder verkeersovertredingen geconstateerd zijn dan in 2019. Deze daling van 67.000 snelheidsboetes in 2019 naar 32.300 in heel 2020 schrijft het ministerie toe aan de coronamaatregelen die leidden tot minder woon-werkverkeer.

De forse stijging van het aantal overtredingen in de eerste vier maanden van dit jaar is opmerkelijk te noemen omdat juist ook in deze periode de coronamaatregelen flink aangescherpt waren.

Uitgerekend in maart, de maand met relatief zware lockdown maatregelen, werden de meeste auto’s door de trajectcontrole betrapt op te snel rijden. In totaal waren dat in beide rijrichtingen 4.800 overtredingen. Het minst aantal overtredingen deden zich voor in februari. Opvallend is dat in deze maand, anders dan de andere drie maanden, meer automobilisten op de N11 in de richting van Leiden zijn bekeurd.

Leiden Maatschappij Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×