(Foto: Sleutelstad)

Zelfbewoningsplicht bestaande huizen laat nog even op zich wachten

De door de Leidse gemeenteraad zo gewenste zelfbewoningsplicht van bestaande huizen wacht nog op een besluit van de Eerste Kamer. Dat melden burgemeester en wethouders desgevraagd aan de Partij voor de Dieren.

PvdD-raadslid Harbert van der Kaap wond zich recentelijk op over verkamering van woningen in de stad. Directe aanleiding was de opdeling van een huis in de Vogelwijk. Van der Kaap wilde weten of de gemeente op de hoogte is van deze situatie en of er regelgeving is om verkamering tegen te gaan.

Dat is er, reageert de gemeente. Woningvorming, zoals de gemeente onder andere verkamering noemt, is sinds begin vorig jaar vergunningplichtig voor nieuw te vormen woningen kleiner dan 40 vierkante meter. Opdelen van huizen wordt niet vergund als de kamers kleiner zijn dan 24 vierkante meter en als er niet voldoende mogelijkheid is tot stalling van fietsen en afval op eigen terrein.

Zelfbewoningsplicht
De wens van de gemeenteraad om een zelfbewoningsplicht van huizen in te stellen, om kamer en studio verhuur tegen te gaan, hebben burgemeester en wethouders nog niet gehonoreerd. Burgemeester en wethouders onderzoeken momenteel de noodzaak en mogelijkheden voor zelfbewoningsplicht voor nieuwbouw. Voor de zomer wordt de gemeenteraad daar over geïnformeerd.

Voor bestaande huizen ligt het ingewikkelder. Maar dat kan mogelijk geregeld worden met opkoopbescherming. Bij de wijziging van de Woningwet in de Tweede Kamer drie maanden geleden is er een amendement over opkoopbescherming aangenomen. De Eerste Kamer moet hier echter nog over besluiten. Zodra duidelijk is wanneer en hoe dit mogelijk is komen burgemeester en wethouders daar op terug.

Opkoopbescherming
Met opkoopbescherming kunnen gemeenten voorkomen dat goedkope en middeldure koopwoningen worden opgekocht door investeerders die het pand willen gaan verhuren. Ook mogen gemeenten dit middel in zetten als de leefbaarheid van een buurt onder druk staat door het opkopen van woningen voor de verhuur. Doel van de Tweede Kamer is om met opkoopbescherming de positie van mensen met een middeninkomen en starters op de woningmarkt te verbeteren.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×