Aaf Verkade laat op zoutkisten zien wat er in het Leidse water leeft. (Foto: Emile van Aelst).

Nu ook educatieve zoutkisten bij Singelpark

Het water in de Leidse grachten is redelijk schoon en regelmatig zie je mensen een duik nemen, maar zouden ze weten wat er allemaal leeft in onze Leidse grachten? Adviseur stadsgrachten Aaf Verkade houdt het allemaal bij en laat het op de zoutkisten in het havenkwartier zien. Dit is nu uitgebreid naar de zoutkisten bij het Singelpark.

Emile van Aelst, alias de Leidse Glibber, nam vrijdag een kijkje bij de nieuwe hufterproof zoutkistdeksel. Daar onthulden initiatiefneemster Aaf Verkade en burgemeester Henri Lenferink de zoutkist op de Boisotkade. Verkade vond het hoog tijd dat het in het Singelpark niet alleen over groen gaat maar ook over blauw: het water.

Artikel gaat door onder de foto’s.

Op de grote foto in het midden van de afbeelding op die zoutkist zit een photoshop grapje, verklapte Verkade, er staan namelijk twee spelende otters op verstopt. Otters komen nog niet voor in Leiden, maar volgens Verkade is dat een kwestie van tijd. Ze zijn al in Utrecht gespot en zullen hier ook vast snel opduiken, want er is voer genoeg voor ze.

Leiden heeft bij vrijwel elke brug een zoutkist staan om bij gladheid in de winter zelf te kunnen strooien. De deksels van de zoutkisten zijn een mooi tableau om te laten zien wat er eigenlijk in onze grachten rondzwemt bedacht Aaf Verkade. Zij bedacht een educatieve Zoutkistenroute met uitleg op circa twintig zoutkisten. Vooral in de grachtjes van het Havenkwartier wemelt het van de bijzondere vissen, krabben, kreeften en andere bijzondere waterdieren.

Artikel gaat door onder de foto

Om te laten zien dat er niet alleen vis leeft in de Leidse grachten, waren er zaterdag wat kreeften en krabbetjes meegenomen. Uiteraard ook de Amerikaans rivierkreeft, die al regelmatig met zijn scharen omhoog op de walkanten te vinden is.

 

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×