(Foto: Politie).

Leidse jeugdbende aangehouden wegens serie zware delicten

Met de aanhouding van vijf jongeren van 15 tot 18 jaar verwacht politie Leiden Zuid de daders van ten minste zeven gevallen van bedreiging, vernieling, poging doodslag en (zware) mishandeling te hebben aangehouden.

De vijf zijn ingesloten voor verhoor en de recherche onderzoekt de rol die de nu aangehouden verdachten hebben gespeeld bij de zeven aangiftes. Het gaat om een jeugdbende die in wisselende samenstelling de straten van het Bos- en Gasthuisdistrict onveilig maakte. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Na de aanhoudingen zijn wijkagenten direct de wijk in gegaan om gesprekken te voeren met buurtbewoners en de ouders van de verdachten. Uit gesprekken met de slachtoffers is gebleken dat uit angst voor repressailles niet alle incidenten bij de politie zijn gemeld.

Sinds begin dit jaar nam het aantal meldingen vanuit die wijk toe. Niet alleen het aantal incidenten, maar ook de ernst ervan. “De overlast nam in toenemende mate agressieve en intimiderende vormen aan”, zo meldt de politie.

Sinds het voorjaar heeft de politie de samenwerking met onder andere jongerenwerk geïntensiveerd om meer zicht te krijgen op de problemen in de wijk en te zoeken naar mogelijkheden om de veiligheid en het veiligheidsgevoel in de wijk te verbeteren. Vanuit de politie is er extra ingezet op surveillance in de wijk.

Vanwege de angst in de wijk, bestaat het vermoeden dat de onderste steen nog niet boven is. Teamchef Irene Mulder van team Leiden Zuid: “We snappen heel goed dat mensen, en zeker de vaak jonge slachtoffers, bang zijn voor de reacties van de verdachten en anderen. We slaan als politie de handen ineen met onder andere het openbaar ministerie en de gemeente om deze vorm van intimidatie een halt toe te roepen. Daarbij is het voor ons van het grootste belang dat slachtoffers aangifte doen. Dat kan eventueel ook op een andere locatie wanneer men zich daar prettig bij voelt.”

Burgemeester
Burgemeester Lenferink neemt de situatie in de wijk en de ernstige incidenten zeer serieus: “Het gedrag van deze jongeren tolereren wij absoluut niet en samen met politie doen we er alles aan de veiligheid weer terug in de wijk te brengen. De aanhoudingen van gisteren en vandaag maken deel uit van onze aanpak.”

Lenferink roept wijkbewoners of anderen op om het te melden als ze iets over deze zaken horen. Dat kan anoniem via www.meldmisdaadanoniem.nl of via 0800-7000. “Zulke meldingen kunnen de politie helpen om de daders van dit verwerpelijke gedrag op te pakken.”

Advertentie

112 Sleutelstad Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×