Peurbakkentocht blijft start Leidse Lakenfeesten in 2022. (Archieffoto: Emile van Aelst.)

Leiden kan uitkijken naar Lakenfeesten nieuwe stijl in 2022

Leiden staat al twee jaar droog als het gaat om zomerfestivals. Geen Lakenfeesten met boottochten, Leiden Culinair, live muziek en kermis. Maar voor Nilles Raken en zijn kompanen staat vast dat eind juni 2022 heel Leiden weer kan genieten van Peurbakkentocht, Dragonboat Races, culinaire proeverij en een afsluitend grachtenconcert.

Samen met Thijs Hemmes die Leiden Culinair organiseerde en cultuurmakelaar Guido Marchena van onder andere het Grachtenconcert heeft Nilles Raken (Stadsfestival de Lakenfeesten) de handen ineen geslagen. “Ik denk dat Leiden de Lakenfeesten en alles wat daar bij hoort echt heeft gemist en volgend jaar weer graag komt kijken en genieten.” Al snapt Raken ook best dat niet iedere Leidenaar altijd gelukkig wordt van openluchtfestivals. “We hebben in 2019 al stappen ondernomen om bijvoorbeeld bij de Peurbakkentocht de geluidsoverlast terug te brengen.”

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Nilles Raken over de organisatie van de Lakenfeesten van 2022 in nauwere samenwerking met andere partners in de stad.

Leiden Culinair had vorig jaar zijn 35ste editie moeten beleven op de oude stek dat na de herinrichting Garenmarktplein heeft. Het oude parkeerterrein waar elk jaar vier dagen een proeverij van befaamde Leidse restaurants werd gehouden, was lang opgebroken om een ondergrondse parkeergarage te maken met daar bovenop een groen dak dat tevens dienst doet als evenemententerrein.

Na drie jaar bouwput te zijn geweest had 2020 het jaar van het Garenmarktplein moeten worden. Maar de coronacrisis gooide tot twee keer toe roet in het eten. Nu heeft de organisatie gekozen voor een nieuwe vorm: het Singelpark Diner. Het nieuwe culinaire evenement vindt plaats op verschillende locaties in het Singelpark, waarbij zowel lunch- als dinermogelijkheden zijn. De opbrengst komt ten goede aan hospice Issoria.

Het Grachtenconcert werd in 2019 georganiseerd als lustrumcadeau van studentenvereniging Minerva aan de stad. “Dat was zo’n succes, dat wilden we graag terughalen”, zegt Raken. “Daarnaast keren er meer bekende elementen terug. Maar als iemand nog een goed idee heeft voor volgend jaar staan we daar zeker voor open.”

De samenwerking van de drie partners is niet zozeer bedoeld als opmaat tot een fusie, maar om elkaar te versterken. “Je wilt voorkomen dat je allemaal uit dezelfde vijver vist om bezoekers te trekken.”
 

 

Cultuur Leiden Maatschappij Singelparkdiner


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×