Leidens Ontzet kan niet zonder bands, vinden veel Leidenaren. (Foto: Sleutelstad).

Petitie vóór bands op Leidens Ontzet loopt storm: 'Traditie niet zomaar op de schop gooien'

Het zal voor velen een donderslag bij heldere hemel zijn geweest: de aankondiging dat er tijdens Leidens Ontzet buiten geen versterkte muziek mag. Leidenaar Jordy Boutier is het er niet mee eens. En met hem heel veel andere Leidenaars. Zijn petitie werd in de eerste twee uur al 1100 keer ondertekend en de teller loopt rap op.

Boutier houdt van Leidens Ontzet. “Het is niet zo dat ik een week van te voren bloednerveus rondloop, maar het is wel een feest waar wij met het hele gezin naar uitkijken. Het is Leidse traditie, dat moet je niet zomaar op de schop gooien.” Boutier begrijpt weinig van het besluit van de wethouder om geen vergunning af te geven voor versterkte muziek buiten bij de kroegen en cafés. “Van kroeg naar kroeg lopen en tussendoor bij de bandjes stoppen dat is toch een heel wezenlijk onderdeel van het feest. Waarom ga je dat juist na zo’n coronaperiode veranderen? De ondernemers hebben elke cent hard nodig en de mensen willen eruit!”

Boutier heeft inmiddels al wel begrepen dat de horeca bij de veranderingen betrokken zijn geweest. “Aanvankelijk dacht ik dat het buiten hun om was besloten maar dat is dus niet zo.” De gelaten houding van de horeca vindt hij jammer, maar begrijpt hij ook wel. “Ze zijn regeltjes moe. Al die vergunningen en maatregelen die zij de laatste jaren er bovenop hebben gekregen, het kost allemaal geld en energie. Terwijl mensen steeds vaker hun drank in de supermarkt of bij de snackbar kopen. Dan wordt het voor de horeca erg lastig om er nog een leuk feest van te maken. Ze kunnen dat er niet meer bij hebben. Triest.”

Te druk
Belangrijke reden voor de gemeenteraad en burgemeester en wethouders om veranderingen aan te brengen is de veiligheid. Het wordt op sommige plekken te druk. Boutier is daar niet blind voor. “Ik zie en begrijp dat. Ik geloof alleen niet dat er dan direct zulke extreme maatregelen nodig zijn. Ik denk dat je dat met kleine veranderingen ook kunt bijsturen.”

Hij hoopt dat zijn petitie die discussie op gang brengt. “Laat de Leidse politiek eens met de gewone Leidenaar gaan praten over het feest. Wat vinden zij belangrijk voor een mooie Leidens Ontzet viering. Wat voor feest willen zij. Wij vieren het al generaties lang. Waarom mogen wij daar niet over meepraten?”

Peurbakkentocht 2.0
De alternatieven die het stadsbestuur biedt: rondvarende bands zodat de menigte door de stad verspreid blijft en een jongerenfeest, vindt Boutier op het eerste gehoor niet erg aantrekkelijk. “Dat klinkt als een Peurbakkentocht 2.0. En niks ten nadele van de Peurbakkentocht hoor. Maar dat is geen Leidens Ontzet. Het mist die bijzondere traditie, dat sfeertje dat we altijd met het Ontzet hebben.”

Ook een speciaal jongerenfeest spreekt hem niet aan. Hoe sympathiek ook om iets voor de jongeren te willen doen, Leidens Ontzet vier je met zijn allen, vindt Boutier. De gemeente Leiden moet met betere alternatieven vindt hij. “De horeca, en de inwoners van Leiden verdienen een traditioneel Leidens Ontzet na deze roerige tijd.”

 

Leiden Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×