Iedereen wil graag een stapje vooruit komen, dat kan (vrijwilligers)werk doen, de taal leren of meer in beweging komen. (Foto: Gerry van Bakel).

Podcastserie De Ladder #3, de Wandelclub: 'Niet binnen-binnen blijven'

Gezond, gezellig en voor iedereen. De wekelijkse wandeling op dinsdagochtend door de wijk is een van de activiteiten in en rond de Buurtontmoetingsplek (BOP) aan de Willem Klooslaan. Elke week wandelt er een bont gezelschap mee. Tempo en afstand zijn niet belangrijk, wat telt is dat mensen meedoen en elkaar ontmoeten.

Lees alle artikelen terug in het ‘De Ladder’ dossier van Sleutelstad of beluister hier de podcasts

Op 1 juli 2020 nam de nieuwe welzijnsorganisatie Buzz Leiden haar intrek in de BOP. Directeur Kirsten Zitman wil dicht bij de mensen zitten om wie het gaat. Buzz Leiden is een van de drie partijen die de aanbesteding won in het sociaal domein in de stad en is verantwoordelijk voor de basiskracht. Dat wil zeggen dat de medewerkers van Buzz Leiden mensen vooruit willen helpen. Mensen die op de onderste treden staan van de participatieladder. Omdat ze geen sociale contacten hebben buiten de supermarkt en de huisarts, omdat ze de taal niet spreken, omdat ze schulden hebben, moeite hebben met werk vinden.

Route
Ontwikkelmakelaars Marlies Tiepel en Tessa den Dulk van Buzz Leiden proberen mensen naar de BOP te krijgen, voor een kop koffie of thee, een kom soep, een inloopspreekuur over gezondheid, corona, internet of geldzaken en elke week een wandeling door de wijk. De buurtsportcoaches Jip en Joey van Incluzio Leiden zetten de route uit en houden in de gaten of iedereen het tempo kan volhouden. Jip: “Het gaat er niet om dat we heel ver lopen of heel snel. We willen gewoon zoveel mogelijk mensen in beweging krijgen.”

Podcastmakers Andy Clark en Gerry van Bakel besloten de BOP nader te onderzoeken. Wie komen er? Wat zoeken ze er? En vinden ze dat er ook? Het resultaat van deze zoektocht is te beluisteren in de podcastserie De Ladder, waarin steeds andere mensen centraal staan. In aflevering #3 is dat de wandelclub. Je hoort Theo, Ria, Jacqueline, Nathalie en Elizabeth over waarom ze graag meewandelen en wat de BOP voor hen betekent.

Podcastmakers Andy Clark en Gerry van Bakel gaan in gesprek met de mensen van de buurtontmoetingsplek aan de Wilem Klooslaan, in deze aflevering De wandelclub.

Theo is een geboren en getogen Leidenaar die zich helemaal op zijn gemak voelt in zijn seniorenwoning. Hij wandelt graag, kletst met iedereen en komt ook graag in de BOP een bakkie koffie halen. Zeker nu hij gevaccineerd is. “Ik ben een paar maanden uit de running geweest door de coronacrisis, maar nu kom ik weer. Wel gezellig met al die vrouwen.”

Praatje
Jacqueline is juist dankzij de coronacrisis aangesloten bij de wekelijkse wandeling. Ze is net met pensioen, wandelt graag en geniet van het praatje onderweg en na afloop in de BOP. “Toen de musea, theaters en bioscopen niet open mochten, ben ik steeds meer gaan wandelen. Ik speel ook in een orkest, maar dat mocht ook niet meer bij elkaar komen. Dat heb ik wel gemist.”

Jeugd
Ook Ria is al jaren met pensioen. Na veertig jaar in de zorg, is haar rug versleten. Ze loopt met een rollator, maar probeert toch af en toe mee te gaan met de wandelclub. “Ik heb een goed leven. Ik geniet van de kleine dingen, zoals mijn seniorenclub en de gezinnen van mijn neef en nicht.” Ook houdt ze van haar wijkje, maar ze is niet zo blij met de hangjongeren die allemaal rotzooi achterlaten. ’s Avonds voelt ze zich minder veilig en komt ze liever niet buiten. “Ik heb ook vervelende ervaringen in mijn jeugd gehad.”

Elizabeth is een Friezin die voor haar werk naar Leiden verhuisde, maar in 2006 hartproblemen kreeg en niet meer kan werken. “Toen ging het bergafwaarts”, zegt ze daar zelf over. Ze is een tijdje niet meer zo vaak naar de BOP gekomen, maar wil het wandelen wel weer oppakken. “Ik moet meer in beweging komen. Maar ik heb moeite met trappen lopen. Als ik straks thuis moet ik eerst uitrusten voor ik naar boven kan.”

Maatjes
Nathalie is een van de gastvrouwen van de BOP, zij houdt van grapjes maken en ze geeft iedereen een bijnaam. Vooral Marlies heeft er verschillende. “Wij zijn echt maatjes”, zegt Marlies over Nathalie, “ik kan altijd een beroep op haar doen”.  Voor Nathalie was de sluiting van de BOP tijdens de lockdown rampzalig. Alleen binnen zitten is niks voor haar. “Als ik alleen maar binnen blijf, krijg ik stress en word ik boos”, zegt Nathalie, die graag wil leren metselen en fietsen maken. “Ik houd van de BOP en van Marlies.”

De volgende aflevering van De Ladder draait om de wekelijks taalles zonder boeken. Veel buurtbewoners spreken nog niet zo goed Nederlands, maar willen het wel graag leren. Vrijwilligers komen elke vrijdagochtend naar speeltuin Westerkwartier om met simpele middelen het Nederlands te oefenen.

Dit is deel 3 van de podcastserie De Ladder over de mensen van de BOP in Leiden Zuid-West. Je kunt de De Ladder ook terugvinden in je favoriete podcastapp. Deze serie is tot stand gekomen dankzij een financiële bijdrage van het Leids Mediafonds.

 

 

 

Leiden Maatschappij De Ladder


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×